Nestvarno, ali moguće: Sedam načina da ranije odete s posla

Da li su vam poznate rečenice: "Danas ću otići s posla na vreme" ili "Danas ću raditi tačno do 16:00 i ni sekund više"? Mnogi često ostaju na poslu prekovremeno. Pod pritiscima šefova, očekivanja radne okoline, te samih sebe, ostajemo na poslu duže nego što smo planirali.

Poslovni saveti |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Utišajte mobilni

Mobilni, posebno današnji pametni telefoni koji svako malo javljaju dolazak poruke, imejla ili predloga ažuriranja programa, najgori su ometači, no ignorisanje poruka i poziva je lakše zamisliti nego i učiniti. Stručnjaci zato savetuju da mobilni jednostavno stavite u fioku ili na policu izvan vašeg pogleda. Naime, da biste se koncentrisali na posao, privatne poruke koje stižu mogu pričekati, npr. pauzu za jelo ili kad dovršite nešto što ste započeli. Zvuk zvona utišajte, a zvuk poziva osoba kojima se želite baš u svakom trenutku javiti, kao što su npr. vaš šef ili važan poslovni klijent, postavite posebne tonove i javljajte se na telefon samo kad njih čujete. Tako ćete smanjiti ometače u poslu i svoje obaveze završiti na vreme.

Odvojite vremena da razbistrite um

Možda se na poslu bojite da nešto ne propustite, ne možete prestati razmišljati o svim sitnicama koje još treba napraviti, glava vam je puna, u velikoj ste gužvi pa mislite kako je najbolje da preskočite i pauzu? Pogrešno! Kratki predasi od posla, jednostavna šetnjica ili opuštanje s koleginicom na klupi u parku i razgovor o bilo čemu što nije posao, pomoći će vam da odmorite mozak i vratite se na posao s novom dozom energije. Zapravo, neki stručnjaci za karijeru čak predlažu kratke pauze nakon svakih 90 minuta intenzivnog posla, smatrajući da se tako postiže najveća radna učinkovitost. Dozvolite li svom mozgu da se opusti, bolje ćete se fokusirati nakon toga i izbeći ćete greške u koracima i frustraciju.

Upozorite kolege da vas ne ometaju

Vaše kolege na poslu su super, ali ponekad vam remete koncentraciju? Jednostavno ih zamolite da vam je potrebna koncentracija i da vas u tom razdoblju ništa ne ispituju, osim ako nije nešto jako hitno. Možete im reći i kako ćete, kad vam treba mir i koncentracija, npr. zalepiti na monitor kompjutera crveni papirić.

Odmorite se od imejlova

Koncentrišete se na neki važan dopis, kad li vam u dnu ekrana iskače informacija o novom mejlu. U sekundi ostavljate dopis i proveravate mejl. I tako često u toku dana. Naravno, kako ne biste zaboravili, obično odmah morate i poslati kratki odgovor na taj mejl. Sve se to čini bezazleno, no ometa vam koncentraciju i neprestano prešaltavanje iz jednog u drugo pa treće vas čini manje produktivnim i otežava vam posao. Odredite vreme u kom nećete proveravati mejlove, kad radite nešto što zahteva vašu punu pažnju. Isključite indikator ili jednostavno sve zatvorite na neko vreme. Kasnije opet otvorite, odredite da ćete tada proveriti sve mejlove i odgovoriti im, odjednom.

Skratite sastanke

Dugi sastanci mogu oduzimati vreme za obavljanje poslova. Ukažite organizatoru sastanka da biste voleli biti na samo onom delu sastanka koji se tiče vašeg posla jer ste u gužvi i imate dosta toga da obavite.

Pustite neke poslove

Ponekad jednostavno morate znati pustiti posao. To znači povremeno se morate pomiriti s činjenicom da ne možete dovršiti sve što ste zamislili. Morate sami sebi dati dopuštenje da određeni posao nastavite sledeći dan, inače će vas on preplaviti, ostajaćete stalno prekovremeno i zbog stresa praviti greške, ili se čak razboleti. Uverite samu sebe, a i vašeg šefa, ako treba, da ste danas dali sve od sebe, a dalje nastavljate sutra.

Odredite kraj radnog vremena

Odredite jasno i čvrsto: radiću do npr. 16:30 i zatim odlazim s posla. Osim što će vam to pomoći u nameri da odete s posla ranije (u normalno vreme), daće vam bolju motivaciju, fokusiranost i produktivnost tokom dana. Postavite alarm za jedan sat pre tog roka, koji će vas podsetiti da vam preostaje još sat rada. Kad zazvoni alarm, završavajte posao, proverite s kolegama ili saradnicima ili šefom situaciju, šta vam je još preostalo i rasporedite zadatke za kasnije – npr. kroz sledećih pola sata dovršiću to i to jer je to prioritet, a ujutro ću napraviti to i to...

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 73 sledeca idi na stranu