Uređenje doma

Stručnjaci tvrde: Ova reč vas može dovesti do uspeha

Kada ste poslednji put osetili nelagdnost kada treba da kažete "da" jer ste osetili kao da ste primorani na to?

Petak, 05.01.2018.

15:41

Izvor: B92

Stručnjaci tvrde: Ova reč vas može dovesti do uspeha
Foto: Thinkstock

Podeli:

Na "Forbsovom" ženskom samitu u Njujorku, okupilo se na hiljadu uspešnih ljudi među kojima su Džesika Alba iz kompanije "Honest Beauty" i Ina Garten iz "Barefoot Contessa".

Mnoge poznate preduzetnice su razgovarale o biznisu, a na panelu pod nazivom "Moć reči ne", došli su do zaključka da reč "ne" može biti moćnija od potvrdne reči "da"

Magazin "Psihologija danas" je nazvao reč "ne" skrivenom moći - "To je kao vaše skriveno oružje u potrazi za vašom ličnom definicijom uspeha" .

On navodi da moramo naučiti da kažemo ovu reč, graciozno ali čvrsto, jasno stavljajući do znanja da se odlučujemo za neku odluku.

Nažalost, mnogi često nerado kažu "ne", upravo zbog straha i opreznosti da ne preteraju u toj odluci.

Iako ne postoji magična formula da se kaže "ne" na efektivniji način, ovi trikovi vam mogu pomoći u tome.

1. Usporite

Osećaj anksioznosti izazvan mogućnošću da kažete "ne" može eskalirati u osećaj opasnosti, emocionalno stanje u kojem smo smanjili kapacitet za obradu informacije i razmatranje opcija. Usporavanje tempa interakcije il procesa donošenja odluka može nam omogućiti da napravimo ispravan izbor.

2. Prepoznajte svoje emocije

Mi doživljvamo mnoge emocije pre nego što ih prepoznamo u svesti, ali osećanja često imaju fiziološke markere koje nam mogu pomoći da prepoznamo i imenujemo emociju ranije. Kada budemo svesni emocije, možemo da preduzmemo akciju kako bi uticali na naš odgovor. Kakve fizičke promene osećate kada razmišljate da kažete "ne"?

3. Vežbajte

Reći "ne" je poput bilo koje druge međuljudske sposobnost i - na početku se osećate nespretno i nervozno, a vremenom poboljšavate veštinu, uz određene napore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare