Kada morate da budete sebični na poslu?

Biti timski igrač u svojoj firmi je stvarno odlična stvar, ali postoje neke teme ili neki trenuci kada je više nego neophodno da budete sebični kako biste napredovali u karijeri.

Poslovni saveti |
Podeli

Na kraju, ko u principu brine o vašoj karijeri, vi ili vaš šef, vi ili vaš HR menadžer, vi ili vaš savetnik za karijeru. Sajt Business Insider bavi se baš ovom problematikom i ističe tri slučaja kada vi kao zaposleni treba da se zauzmete za sebe.

Svakodnevni posao

Verovatno ste nekad izvršavali neki zadatak koji vam baš nije u "opisu posla". Ako takve poslove radite neki duži period, to može da vam ugrozi karijeru. Takvi zadaci mogli bi uzrokovati da ne napredujete u onom "poslu za koji ste plaćeni". Zato budite spremni da menadžeru koji je sklon tome da vam takve zadatke daje, odlučno kažete "NE!", ali fino i sa dobrim razlogom.

Koliko ste plaćeni?

Da li možete da zamislite situaciju kako vam prilazi vaš menadžer za ljudske resurse i kaže vam kako misli da ste malo plaćeni i želi da to reguliše. Nemoguće, jel da? Ako ne preuzmete inicijativu po pitanju svoje plate, uvek ćete biti slabije plaćeni od ostalih. Iako menadžeri pitanje plata standarno odlažu za kraj godine i posle evaluacije zaposlenih, to ne mora da znači da je to i jedino vreme kada sa njima možete razgovarati o tom pitanju.

Za koga radite?

Biti deo sektora koji je loš ili koji ima lošeg šefa može na duge staze da bude ozbiljna prepreka u vašoj karijeri. Nijedan menadžer vam nikad neće reći da možete da pređete u drugi sektor, prvo iz razloga što vas treba u timu, a drugo zato što ni ne misli da je upravo on najslabija karika u timu. Razmišljajte o premeštaju. Posebno ako volite kompaniju u kojoj radite. Najbolje vreme za to su kada završite jedan zadatak ili ste na njegovom kraju. Najlakši način za to je jednostavno prići menadžeru koji vodi sektor koji vas interesuje.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 7 sledeca idi na stranu