Uređenje doma

Otkrivena nova metoda za brzo učenje stranog jezika

Imate problem da naučite novi jezik? U tome niste sami, jer mnogi ljudi upravo zbog napornih rasporeda i premora imaju poteškoće u učenju.

Petak, 30.03.2018.

11:51

Izvor: B92

Otkrivena nova metoda za brzo učenje stranog jezika
Foto: Thinkstock

Podeli:

Sa samo nekoliko slobodnih časova tokom dana, kako je uopšte moguće u potpunosti se posvetiti učenju i savladavanju novog jezika?

Pa odgovor, čini se, može biti dok spavate, piše "Independent".

Prema istraživanju švajcarskog Univerziteta Cirih i Fribur, koje je objavljeno u žurnalu "Cerebral Cortex Oxford", slušanje zapisa novih reči dok spavate zapravo može da vam pomogne da ih naučite.

U studiji je učestvovalo 60 učesnika sa nemačkog govornog podneblja koji su imali zadatak da nauče nove reči holandskog.

Polovina iz grupe je potom otišla na spavanje dok su u pozadini tiho pustili audio-zapise reči na holandskom jeziku, dok je druga polovina ostala budna.

Zanimljivo, u okviru teksta koji je rađen sat kasnije istraživači su pronašli da je grupa koja je spavala imala znatno bolje rezultate od grupe koja je bila budna.

Kao rezultat, istraživači sugerišu da vam slušanje novih reči dok spavate zapravo može pomoći da ih naučite.

*ALT

Autor studije Bjorn Raš je zaključio da ovo nije dovoljno da u potpunosti ovladate novim jezikom.

"Ovakav način uspešnog pamćenja reči moguć je samo ako ste ih učili pre nego što ste otišli na spavanje. Slušanje reči koje su vam nepoznate tokom sna nema nikakvog efekta", ističe.

Osim toga, istraživači su pronašli da je najbolje učenje tokom NREM faze dubokog spavanja bez snova, koja se obično dešava u prvoj polovini noći.

Samim tim, na ovaj način najbolje možete da naučite novi jezik ako odete na spavanje u 11, a slušate nove reči između ponoći i 2 ujutru.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare