Uređenje doma

Japan ovako privlači žene u građevinsku industriju

Ponedeljak, 02.04.2018.

10:39

Izvor: B92

Japan ovako privlači žene u građevinsku industriju
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Činilo se da je naći posao bio teži deo. A onda se Maho Nišioka pojavila na svom novom radnom mestu na gradilištu u Japanu. Radnici koje je nadgledala odbili su da pričaju sa njom i ignorisali su njene instrukcije. Jednom joj je besni klijent zabranio da proveri most iako je ona bila jedini inženjer na gradilištu kvalifikovana za taj posao.

"Vikao je na mene i pitao zašto žena radi taj posao", ispričala je ona.

"Bila sam užasnuta".

Čak i u zemlji gde su žene hronično nezaposlene ili zaposlene na niže plaćenim poslovima, građevinska industrija se izdvaja kao najneprijateljskija za žene. Ali dve decenije pošto je Nišioka dobila taj prvi posao, niska stopa nataliteta i nevoljnost Japana da primaju imigrante doveli su do toga da građevinska industrija - i ekonomija - godinama imaju problema sa manjkom radnika. Putem marketinške kampanje, industrija i vlada pokušavaju da udvostruče broj žena na građevini. Za sada se broj žena zaposlenih u ovoj grani industrije minimalno povećao. Dugo radno vreme i relativno niske plate su i dalje glavne prepreke. A tu su i vladini napori koje mnoge žene u industriji opisuju kao zbrkane u najboljem slučaju. Japan je dizajnirao vebsajt u pastelnim bojama kako bi zainteresovao mlade devojke za različite poslove u industriji.

Da bi promovisali žene varioce, sajt ima crtež koji pokazuje ženu obučenu u roze uniformu ukrašenu srcima kako drži roze masku za varioce u obliku srca. Industrija ženama variocima nudi i portabl toalete i kabine ali na frustraciju mnogih ti toaleti su ponekad roze i ukrašeni cvetnim motivima.

"Mislim da su na tu ideju došli muškarci", kaže Nišioka, 46, koja vodi kancelariju za promociju raznolikosti u odeljenju za ljudske resurse u Šimicu korporaciji, jednoj od najvećih građevinskih kompanija u Japanu. "Mislim da vlada treba da se fokusira na ono što će olakšati i ženama i muškarcima da rade".

Ceo tekst možete pročitati na sajtu magazina "Nedeljnik" na New York Times International Report stranama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare