Kofeinski kompleks - Doping za kosu

Oko 90 odsto vlasi kose na ljudskoj glavi raste istovremeno. Faza rasta traje između dve i šest godina. Deset kose je u fazi mirovanja koja traje dva do tri meseca. Nakon faze mirovanja dlaka otpada. Kada dlaka opadne, zamenjuje je nova koja raste iz istog folikula i ciklus rasta počinje iznova.

Ponedeljak, 28.01.2019.

12:39

Izvor: B92

Kofeinski kompleks - Doping za kosu
Foto: Thinkstock/ilustracija

Podeli:

Normalan rast kose

Nakon faze mirovanja dlaka otpada. Kada dlaka opadne, zamenjuje je nova koja raste iz istog folikula i ciklus rasta počinje iznova. Vlas kose izraste oko 12mm mesečno. Kako ljudi stare, tako se smanjuje i brzina rasta kose. Opadanje kose u većini slučajeva se javlja zbog ciklusa rasta dlake. Normalno se gubi 50 do 100 vlasi dnevno.

Nasledno proređivanje ili opadanje kose

Naučnici su utvrdili da je gubitak kose u 80 odsto slučajeva genetski predodređen. U samom nazivu oboljenja stoji da se radi o poremećaju koji je povezan sa androgenim hormonom testosteronom (preciznije, sa njegovim metabolitom DHT – dihidrotestosteronom). Kod žena sa ovom crtom se razvija proređivanje, ali ne i potpuni gubitak kose. Ovo stanje se naziva androgena alopecija (kod muškaraca) i pseudo-androgena (ženska) alopecija i može započeti u adolescentskom uzrastu, dvadesetim ili tridesetim godinama.

Alopecia areata - Kod opadanja kose ovog tipa javljaju se glatki, okrugli pečati veličine novčića ili veći. Retko dolazi do potpunog gubitka kose. U većini slučajeva kosa ponovo izraste sama od sebe, ali dermatolozi mogu pomoći mnogim ljudima sa ovim problemom da se ubrza ponovni rast kose. Tretmani uključuju korišćenje šampona i losiona sa kofeinskim kompleksom.

Foto: Promo

Dijete siromašne proteinima – Kod osoba koje drže stroge dijete siromašne proteinima, ili imaju izuzetno loše navike u ishrani, može se javiti nedostatak proteina. Telo će čuvati proteine zaustavljanjem rasta vlasi i prelaskom u fazu mirovanja. Dva do tri meseca kasnije može se javiti veoma izraženo opadanje kose.

Hiruške intervencije/ hronične bolesti/ stresni događaji – Svako ko doživi rizičnu operaciju ili stresni događaj može primetiti kod sebe pojačano opadanje kose. Ovo stanje prolazi samo od sebe kroz nekoliko meseci, ali kod osoba sa teškim hroničnim bolestima opadanje kose može potrajati neograničeno.

Za mnoge ljude stres je sastavni deo života. Više od 75 odsto populacije je izloženo stalnom stresu, a pretpostavka je da će ovaj procenat, usled savremenog načina života koji prati nepravilna ishrana, poremećaj sna i fizička neaktivnost, stalno bivati sve viši. Posledice dugotrajnog stresa i psihička napetost takođe negativno deluju na fiziološke procese u folikulu.

Tim istraživača sa Univerziteta u Libeku, Nemačka, eksperimentalno je dokazao negativan uticaj hormona prouzrokovanih stresom na koren dlake. Telo reaguje na stres produkujući hormone (kortizol i testosteron) koji, između ostalog, prouzrokuju i gubitak kose. Ovi rezultati potvrđuju prethodna testiranja koja je obavio istraživački tim nemačke farmaceutske kompanije "Dr Wolff" i koji su se odnosili na stresne situacije kod rukometnih reprezentativaca tokom svetskog prvenstva 2007. godine. Još tada je dokazano da se kod sportista, usled velike mentalne i fizičke napetosti, oslobađaju hormoni stresa koji negativno utiču na rast dlake.

Foto: Promo

Gubitak kose je jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju milioni muškaraca širom sveta. Terapiju androgene alopecije čine lekovi, hormonska supstitucija (oralni estrogeni u terapiji kod žena) i hirurški zahvati (transplantacija). Pošto svako od pomenutih rešenja nosi određene rizike, nemački doktori i farmaceuti su klinički dokazali da je moguće sprečiti prevremeno opadanje kose, a tajna je u kofeinu!

Kofein se dokazao kao agens koji se uspešno suprotstavlja negativnom dejstvu testosterona i hormona znanog kao CRH – zaključuje dr Adolf Klenk, načelnik istraživačkog tima nemačke kompanije "Dr Wolff".

Aktivni kompleks kofeina i drugih sastojaka sadržanih u šamponima i losionu Alpecin štite folikul od negativnog dejstva DHT. Vreme potrebno da kofeinski kompleks dospe u folikul dlake iznosi dva minuta, te stručnjaci preporučuju blagu masažu glave tokom pranja kose u tom vremenu da bi efekat bio potpun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare