Hrana koju možete da jedete bez griže savesti: Vrhunska ćuretina prirodno bogata proteinima

Gotovo da nema žene koja bar u jednom trenutku u životu nije razmišljala o svojoj liniji i brinula o "višku" kilograma. Iako su sve žene savršene upravo takve kakve su, ipak je, bar zbog zdravlja, neophodno voditi računa o namirnicama koje konzumiramo tokom dana.

Sreda, 04.11.2020.

10:00

Izvor: B92

Hrana koju možete da jedete bez griže savesti: Vrhunska ćuretina prirodno bogata proteinima
Ilustracija/Foto: depositphoto/andreypopov

Podeli:

Zato je tokom dana neophodno jesti raznovrsno - jedite voće, povrće, žitarice, meso i mlečne proizvode. Takođe, nutricionisti savetuju da ne čekate da osetite glad da biste jeli, jer ona, podvlače stručnjaci, dovodi do prejedanja. Ukazuju i da oni koji često preskaču obroke i jedu neredovno često pojedu više kako bi nadoknadili "propušteno".

Jedite na tri do četiri sata, kako se metabolizam ne bi usporio i kako ne biste osetili pad energije, bezvoljnost i želju za nezdravom hranom. Jedite na vreme i nemojte da preskačete obroke, a neki od simptoma gladi su nemogućnost da se koncentrišete, neugodan osećaj u stomaku, slabost, vrtoglavica, mučnina, iritabilnost, glavobolja, krčanje u želucu i problemi sa spavanjem.

Foto: Promo

U organizam unosite i dovoljno mesa. Ćureće meso, na primer, nutricionistički je balansirana proteinska namirnica koja može da bude idealan partner za jačanje imuniteta, održavanje vitke linije i lagane obroke obogaćene sezonskim povrćem i začinima.

Ovo meso je jednostavno rečeno, "super" hrana koja može da se konzumira bez griže savesti i razmišljanja kad ste je pojeli i sa čim ste je kombinovali.

Foto. Promo

Zahvaljujući sastojku triptofanu, koji je u stanju da podstakne proizvodnju hormona sreće serotonina, redovna konzumacija ćurećeg mesa može pozitivno da utiče na raspoloženje, te osigurava potrebnu energiju.

Bogato je selenom, pa konzumacijom 100 grama ćuretine unećete više od 50 odsto dnevne potrebe tog važnog minerala. Naime, selen pogoduje metabolizmu, jača imunitet, izvanredan je antioksidans, te pomaže u pravilnom radu štitne žlezde.

Foto: Promo

Pregršt je još hranjivih sastojaka kojima je bogato ćureće meso. Tu su vitamini A, E, B, kalijum, cink, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe… Obrok s ćurećim mesom, kao jedan od nekoliko raspoređenih u danu, može da bude minimalna dnevna doza za jačanje imuniteta, što je u ovim vremenima posebno važno.

Tako, na primer, 100 grama PIK ćurećih prsa dimljenih sadrži svega dva odsto masti. Osim toga, u 100 grama PIK Ćureća dimljena prsa imaju čak 19 grama proteina i samo 98 kalorija. Sve to čini ih idealnim dijetetskim proizvodom u kojem će uživati kako sportisti tako oni koji teže ka izbalansiranoj ishrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare