U znanju je spas: Upoznajmo HPV virus sa kojim se 80% nas jednom u životu sretne

Čovek je sebi često najveći neprijatelj. Kada tome dodamo i staru misao i izreku da je čovek čoveku vuk – nije ni čudo što je čovečanstvo dozvolilo sebi da se u 21. veku stigmatizuju osobe kod kojih je izolovan HPV virus.

Petak, 23.04.2021.

12:29

Izvor: B92

U znanju je spas: Upoznajmo HPV virus sa kojim se 80% nas jednom u životu sretne
Foto: Promo

Podeli:

U našoj zemlji najmanje jedna žena dnevno umre, a četiri se razbole od raka grlića materice! Jedan od glavnih krivaca za ovako zabrinjavajuću statistiku upravo je HPV virusna inflekcija. Tu inflekciju 80% nas jednom u životu ima, a čak 20 -50% žena koje su nosioci nemaju nikakve simptome. U svetlu ovih podataka, poražavajuća je činjenica da tek svaka peta žena ide na redovne godišnje preglede kod ginekologa.

Humani papiloma virus naziv je za grupu virusa koji su široko rasprostranjeni u čitavom svetu, bez izuzetka. Postoji preko 100 poznatih tipova virusa iz grupe papilomavirusa, a najmanje 14 njih može izazvati rak reproduktivnih organa. Čak 70% slučajeva raka grlića materice i pred-kanceroznih promena vezuju se upravo za HPV virus. S obzirom da je ova vrsta raka četvrta po redu po raspostranjenosti, jasno je da je u pitanju izuzetno podmukao i opasan protivnik zdravlja žena.
Nažalost, opasnost se dodatno uvećava kada se u obzir uzme duboko ukorenjena stigma koja prati HPV virus, a koja je najveći uzročnik nedovoljne informisanosti stanovništva o prevenciji, prenošenju i lečenju njegovih posledica.

Srbija se može „podičiti“ negativnom famom vezanom za ovaj virus i visokim, drugim mestom po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrtim po oboljevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, govore nam poslednji podaci Evropske mreže registara za rak, koje je objavilo Udruženje onkologa i ginekologa Srbije.

Nevolja je još veća od zastrašujuće statistike i zbog činjenice da se karcinom grlića materice razvija isključivo pod uticajem HPV-a. Sa druge strane, prisustvo HPV ne mora usloviti pojavu karcinoma. Drugim rečima, karcinoma nema bez HPV-a ali, na sreću - ima HPV bez onkološkog ishoda.

Upravo zbog toga, od izuzetne važnosti je edukovati javnost o pravoj prirodi HPV virusa, njegovoj prevenciji i mogućnostima borbe protiv njegovih posledica.
Brend proizvoda za intimnu higijenu i negu žena Libresse, koji je u vlasništvu vodeće svetske kompanije za proizvodnju proizvoda za higijenu i očuvanje zdravlja Essity, posvećen je očuvanju ženskog zdravlja, kao i snažnoj podršci svim damama koje se suočavaju sa najtežom bitkom u životu.

U njihovoj najnovijoj kampanji #PružiRuku, Libresse poziva na obračunavanje sa tabuom koji okružuje HPV virus i umnogome dovodi do negativnih statistika! U periodu od 1. aprila do 31. maja 2021. kupovinom bilo kojeg Libresse proizvoda biće donirano 3,3 RSD Udruženju građana Ženski centar „Milica“ za pomoć ženama obolelim od raka materice. Ovo udruženje pruža psiho-socijalnu, iskustvenu i emotivnu podršku obolelima od raka dojke i ginekoloških karcinoma, kao i njihovim porodicama. Od prikupljenih sredstava, uz gore navedno, pokrenuće se i platforma koja će ženama nuditi online savetovanje i iskustvenu podrška.
Kao i u svakom ratu, za bolji ishod borbe, neophodno je dobro poznavati svog neprijatelja.

Potrebno je detaljno proučiti njegovu snagu, kao i slabosti. Stigma koja prati ovaj izuzetno podmukli virus direktno je vezana za njegovo prenošenje. U narodu je uvreženo mišljenje da se HPV prenosi isključivo seksualnim putem i da spada u grupu polno prenosivih bolesti koje su u našem društvu i dalje tabu u koji se nerado zalazi. Za početak, jako je bitno podići svest ljudi da ne morate imati seksualni odnos da biste se zarazili!

Dovoljan je i jednostavni kontakt sa predmetima zajedničke upotrebe – poput odeće, toaleta, solarijuma, salona za depilaciju – sa osobama koje boluju od neke od manifestacija ove infekcije, kao što su to recimo kondilomi. Neka istraživanja pokazuju da će čak tri četvrtine populacije biti izloženo ovom virusu baš zbog prenošenja na ove načine. Posebno je zastrašujuća činjenica da je HPV prisutan i u majčinom mleku, te može dovesti i do infekcije deteta.

Zolokobnih činjenica vezanih za HPV virus ima daleko više od pobrojanih. Najbolje oružje u borbi sa ovim tihim neprijateljem je priča o njemu, deljenje istkustava, kao i pravilna i pravovremena edukacija. Imuni sistem zaista u velikom broju slučajeva može da eliminiše virus bez lečenja ali, na to se nikako ne treba osloniti. Potrebno je biti odvažan i savestan te svoje zdravlje negovati na taj način da možete pravovremeno reagovati na pojavu bilo kakve opasnosti. Potrebno je pružiti ruku i udružiti se kako bismo zajedno bili jači u borbi protiv, kako stigmatizacije i tabua, tako i protiv samog virusa!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare