Podržimo žene u borbi protiv raka grlića materice

Činjenica je da život može da se potpuno promeni kada se dijagnostikuje rak grlića materice i kada počne lečenje. Javaljaju se različite brige misli i osećanja. Neke potpuno savlada sama vest, dok su druge potpuno ravnodušne.

Petak, 23.04.2021.

14:33

Izvor: B92

Podržimo žene u borbi protiv raka grlića materice
Foto: Profimedia

Podeli:

Karcinom grlića se češće javlja u uzrastu od 35. godine, ali najviše uzrasnospecifične stope obolevanja su u uzrastu od 50 do 59. godine. U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine i najviše su u najstarijem uzrastu, 75 i više godina.

Smatra se bolešću nejednakosti zbog izraženih razlika u stopi incidencije i mortaliteta između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Oko 85% svih novih slučajeva karcinoma grlića materice dijagnostikuje se u siromašnim zemljama, koje imaju samo 5% resursa za borbu protiv ove bolesti. Ukupno se u svetu svake godine otkrije oko pola miliona novih slučajeva karcinoma grlića materice. U Srbiji, karcinom grlića materice je, posle karcinoma dojke, najčešća maligna bolest žena.

Zahvaljujući naporima za uvođenje organizovanog skrininga, incidencija karcinoma grlića materice se smanjuje, ali je prema izveštajima od 2018. godine, Srbija, sa incidencijom od 20.3 na 100 000 žena i dalje među prvih pet zemalja Evrope.

"Za vest da sam dobila rak grlića materice saznala sam tako što mi je saopštio najbolji prijatelj, koji je preuzeo moj ph nalaz, koji je stigao posle biopsije. Na biopsiju me je uputila ginekolog nakon što je rezultat PAPA testa bila 3a grupa. Vest sam primila teško, što je i bilo normalno, s obzirom, da sam se ja uvek osećala dobro, nisam imala neke prateće bolesti, te je sve bio ogroman šok", rekla je pacijentkinja Milica Jeftić (31).

Zato je preko potrebno da pričamo o ovoj temi i skrenemo pažnju da bolest može da se dogodi svakoj od nas. Prof.dr Vesna Kesić obasnila je da su premaligne i maligne promene grlića materice mogu biti udružene sa različitim faktorima rizika:

"Činioci koji povećavaju rizik za nastanak ovih promena uključuju: izvesne genitalne infekcije, pre svega infekcija Humanim papiloma virusima, hemijsku karcinogenezu, sekusalne navike, način života, kao i faktore vezane za muškog partnera.

Infekcija Humanim papilomavirusom (HPV) danas se smatra najvažnijim faktorom rizika i preduslovom za nastanak karcinoma grlića materice. Delovi ovog virusa, nađeni su u 99.7% slučajeva karcinoma grlića materice. Identifikovano više od 150 tipova Humanih papiloma virusa, a neki od njih prenose se seksualnim putem i dovode do infekcije polnih organa i anogenitalne regije muškaraca i žena", istakla je doktorka.

Foto: Promo

Ipak, samo HPV infekcija nije dovoljna da se razvije karcinom:

"Da bi kod perzistentne infekcije počeo proces karcinogeneze, neophodno je da postoje dodatni faktori od kojih su najvažniji oslabljen imunitet, pušenje, dugotrajna primena oralnih kontraceptiva, udružene infekcije i genetska predispozicija", rekla je Vesna.

Činjenica je da život može da se potpuno promeni kada se dijagnostikuje rak grlića materice i kada počne lečenje. Javaljaju se različite brige misli i osećanja. Neke potpuno savlada sama vest, dok su druge potpuno ravnodušne.

Često se ćuti o reproduktivnom zdravlju, posebno o HPV-u i raku grlića materice.
Akciju koju spovodi Libresse ide korak dalje i donira deo sredstava od prodaje svakog Libresse proizvoda za podršku ženama koje se bore sa rakom grlića materice.

Kampanja #PružiRuku ima za cilj da skrene pažnju na rak grlića materice, a u periodu od 1. aprila do 31. maja 2021. kupovinom bilo kojeg Libresse proizvoda biće donirano 3,3 RSD Udruženju građana Ženski centar "Milica" za pomoć ženama obolelim od ove bolesti.

Od prikupljenih sredstava finansiraće se rad Nacionalnog centra Milica kroz pružanje iskustvene podrške i stručnih konsultacija sa lekarima, putem telefona, online platforme i lično kao i ostali urgentni vidovi podrške ženama obolelim od raka grlića materice dok prolaze kroz proces lečenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare