Heroine dm Ženske trke

Žene sa invaliditetom bile su ravnopravne učesnice trke duge 7,7 kilometara, koju su organizovali Beogradski maraton i naslovni sponzor, kompanija dm drogerie markt

Četvrtak, 07.10.2021.

08:14

Izvor: B92

Heroine dm Ženske trke
Foto: Promo

Podeli:

Da prepreke ne postoje i da je potrebna dobra volja, pokazale su nam ovog vikenda heroine dm Ženske trke. Reč je o 50 hrabrih žena koje imaju različite oblike invaliditeta i koje su zajedno prešle stazu dugu 7,7 kilometara, koliko i iznosi ceo krug oko Ade Ciganlije.

Poslednjih godina ipak je sve veći broj akcija i projekata usmerenih ka poboljšanju njihovog položaja u društvu, uključivanju u zajednicu u svakom smislu, ali i podizanju svesti da im je potrebna pomoć i podrška svih nas.

dm Ženska trka pravi je primer kako jedan događaj, a posebno sportski, može da bude iskorišćen kako bi se osobama sa invaliditetom pružila prilika da iskažu svoje potencijale, a ujedno i podigla svest o značaju njihovog uključivanja u sve životne aktivnosti. Na ovogodišnjoj dm Ženskoj trci pod jednakim uslovima mogle su da učestvuju sve žene, a Beogradski maraton i naslovni sponzor trke - kompanija dm, učinili su da trka bude i više od toga, pa su se i dame sa invaliditetom odazvale pozivu. Među njima je bila i srpska paraolimpijka Saška Sokolov, koja je svojim učešćem dala podršku ovakvoj inicijativi. Ona napominje da je uz pomoć sporta prevazišla brojne prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

*ALT

„Drago mi je da postoje ovakve manifestacije gde se budi svest o zdravlju, zdravom načinu života i važnosti pravilne ishrane. Takođe, drago mi je da se sve više budi svest o osobama sa invaliditetom i radi na njihovoj inkluziji u svakodnevni život. Kroz sport sam formirala sebe, izgradila svoju ličnost i stekla prijatelje, dok sam ujedno naučila da se borim i cenim prave stvari“, rekla je Saška Sokolov i dodala da ju je sport učinio boljom osobom.

Ona ističe da je važno da društvo razume da osobe sa invaliditetom mogu da obavljaju sve što i osobe bez invaliditeta, ali na svoj adaptivni način, te zato ne treba ni potcenjivati njihove mogućnosti i ono što mogu da urade u svakodnevnom životu.

Primer da možemo da živimo svoje snove bez obzira na invaliditet pokazuje i šesnaestogodišnja Iskra Milenković, koja pohađa treći razred muzičke škole, gde uspešno svira klavir i bavi se solo pevanjem. Svoj prvi polumaraton istrčala je 2019. godine i od tada je redovan posetilac brojnih maratona. Ovogodišnju dm Žensku trku trčala je sa svojom mamom što je za nju bilo posebno i vrlo značajno iskustvo. Njenoj mami je ovo bila prva trka i kako kaže, na stazi ju je bodrila i pomogla joj da zajedno dođu do cilja i okite se medaljom.

*ALT

„Počela sam da trčim pre svega zbog svog zdravlja. Mnogo volim sport i trčanje, a posebno mi prija pozitivna energija koju sportisti šire. Utisci sa ovogodišnje dm Ženske trke su divni! Za mene je ona bila drugačija u odnosu na sve koje sam trčala do sada, jer sam trčala sa mamom i to mi je bila čast. Organizacija je bila sjajna, i mnogo mi je bilo drago što se prijavio veliki broj žena sa invaliditetom. To može da bude podstrek i ostalima da izađu iz kuće, umesto da budu skriveni iza svoja četiri zida. Veoma je važno da ih i porodica podrži u njihovim ambicijama. Takođe, treba im pomoć drugih ljudi, ali potrebna je vera i volja samih osoba sa invaliditetom da oni to mogu, kaže Iskra.“

*ALT

Kompanija dm kao naslovni sponzor Ženske trke ponosna je na sve učesnice sa invaliditetom koje su se sa ostalim takmičarkama ravnopravno borile.

„Osobama sa invaliditetom potrebna je podrška svih nas. Učešćem na trci, sve pripadnice lepšeg pola sa invaliditetom pokazale su da ne odustaju od svojih želja i ambicija. Kao kompanija, mi se trudimo da, kroz različite projekte, osobama sa invaliditetom pružimo podršku, osećaj pripadnosti i ujedno im pokažemo da svi mi imamo jednake šanse za kvalitetan život. Nastojaćemo da i dalje brinemo o različitim kategorijama stanovništva, ali i da podržavamo aktivnosti koje imaju za cilj da lokalnu zajednicu učine boljim mestom za život svih nas“, rekla je Svetlana Jovanović-Mitić, menadžerka marketinga u kompaniji dm drogerie markt.

Ovogodišnja dm Ženska trka, osim promocije značaja bavljenja fizičkom aktivnošću i zaštite životne sredine, za cilj je imala podršku i solidarnost sa osobama sa invaliditetom, sa željom da im se omogući lakši, kvalitetniji i jednostavniji svakodnevni život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare