Ne odričite se hrane, već jedite umereno

Pravilna ishrana je samo ona koja podrazumeva unos svih važnih nutrijenata. Ničega se ne treba odricati, jer to može negativno uticati na rad organizma.

Ponedeljak, 22.11.2021.

16:10

Izvor: B92

Ne odričite se hrane, već jedite umereno
Foto: Roman Samborskyi

Podeli:

Ukoliko vam je izgled posebno važan i voleli biste da izgubite poneki kilogram, izuzetno je važno da znate da će kratkoročne dijete u kojima se preporučuje izbacivanje određene grupe namirnica, samo napraviti problem. Ako i izgubite koji kilogram, vratiće se veoma brzo.

Ono što vam može pomoći da uravnotežite energiju koju unosite sa energijom koju iskoristite na dnevnom nivou, jeste pregled kalorija. Kada znate koliko kalorija bi trebalo da sadrže vaši obroci, lakše ćete moći da rasporedite grupe namirnica i da učinite svoju ishranu umerenom i balansiranom. Najvažnije je da konzumirate različite vrste hrane u pravim količinama.

Da biste lakše kontrolisali unos kalorija, poslužite se nutritivnim tabelama istaknutim na prehrambenim proizvodima. Osim što ćete naći podatke o kalorijskoj vrednosti, videćete kolika je i nutritivna vrednost, što značajno olakšava put ka balansiranoj ishrani.

Kada vodite računa o tome šta i koliko jedete, dostići ćete takav energetski balans koji odgovara vašem organizmu. Kreirajte dnevni meni prema svojim potrebama, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, fizičke aktivnosti i drugih važnih faktora, i moći ćete da uživate u svakoj vrsti hrane, bez odricanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare