Kako uvećati kućni budžet?

U vreme opšte finansijske krize kada je kupovina svega što nam nije neophodno postala luksuz evo par saveta kako da smanjite dnevne troškove i uštedite neki dinar.

Praktični saveti | Super žena |
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Da je današnje društvo potrošačko, govori činjenica da svaki dan, odnosno svaki izlazak iz kuće nosi sa sobom i novi trošak.

Pročitajte kako da smanjite dnevne troškove, ko zna, možda i uštedite za nešto važnije.

1.Stavite na papir sve dvevne troškove

Kako biste shvatili na šta vam svaki dan odlazi novac napravite listu dnevnih troškova, kao i podelu na neophodne troškove i one bez kojih možete. Sigurno će se na ovoj listi naći stvari i bez kojih ste taj dan mogli da preživite. Nije loše ni da sebi ograničite dnevni budžet, odnosno odredite dozvoljeni dnevni iznos novca.

2. Izbegavajte korišćenje kreditnih i drugih kartica

Svakako je lakše i sigurnije ići u veću kupovinu s kreditnom ili nekom drugom karticom, ali pokušajte da je ne koristite neko vreme i da plaćate sve gotovinom. “Plastika“ stvara privid da imate mnogo više novca nego što je to slučaj, a odlazak u dozvoljeni minus će kad-tad stići na red za plaćanje, zato pokušajte da se malo suzdržite od plaćanja ovim putem i koristite gotovinu, koja će vam dati realan uvid u to s koliko novca raspolažete.

3. Svaki dinar se računa

Na kraju dana sumu koju niste potrošili izdvojenu za taj dan stavite sa strane ili u kasicu. Ukoliko vam se suma koju ste uspeli da uštedite tog dana učiniti smešnom, na duge staze će se svakako isplatiti.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu