Uređenje doma

Vežbanje u trudnoći može da unapredi zdravlje i majke i bebe i zaštiti ih od ove bolesti

Vežbanje u trudnoći može da spase gojazne majke i njihovu decu štetnih efekata i spase im zdravlje.

Petak, 30.08.2019.

13:55

Izvor: Super žena

Vežbanje u trudnoći može da unapredi zdravlje i majke i bebe i zaštiti ih od ove bolesti
Foto: Depositphotos/KostyaKlimenko

Podeli:

Trčanje na traci od 20 minuta dnevno pre i tokom trudnoće poboljšalo je rad organa i opšte zdravlje kod gojaznih miševa. Vežbanjem je poboljšan nivo šećera u krvi jer je tako njihovo telo počelo normalno da radi. To može da smanji rizik od razvoja bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Naučnici sa Univerziteta Kembridž istakli su da je ovo otkriće izuzetno važno jer je u svetu sve veći broj gojaznih ljudi. Gojaznost kod majke može da utiče i na zdravlje majke, ali i na zdravlje bebe kako tokom trudnoće tako i u godinama nakon toga. Zato se trudnicama savetuje da budu aktivne što je duže moguće.

"Verujemo da ove promene mogu da dovedu do poboljšanja metabolizma kod gojazne majke tokom trudnoće, a kod beba može da spreči razvoj opasne bolesti kao što je dijabetes tipa 2", rekla je doktorka Amanda Sferuci-Peri vođa istraživanja.

Samo u Velikoj Britaniji, više od polovine žena u reproduktivnom periodu su gojazne, a skoro jedna trećina trudnica ima prekomernu težinu. Time se povećava rizik od komplikacija na porođaju, velikih beba i potrebe da se radi carski rez.

Miševi su korisni u eksperimentima jer uz pomoć njih može da se proučava neka bolest koja je opasnost za ljude, piše Daily Mail. Naravno, neophodno je sprovesti neka dodatna istraživanja kako bi se što više saznalo o ovom procesu, ali je poruka stručnjaka jasna – fizička aktivnost obavezna je i pre i tokom trudnoće. Posavetujte se sa vašim lekarom koji tip treninga je vama dozvoljen, kako ne biste rizikovali vaše i zdravlje bebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare