Uređenje doma

Pčeličina edicija "Posebni prijatelji . prvi korak ka razumevanju invalideta"

Izdavačka kuća Pčelica je objavila seriju od četiri vaspitno-edukativne slikovnice POSEBNI PRIJATELJI, pionirski poduhvat čiji je cilj da kod najmlađih čitalaca podstakne razumevanja različitosti i razvijanja empatije prema vršnjacima sa invaliditetom. Autor ove edicije je Goran Marković, a ilustrator akademski slikar Aleksa Jovanović.

Petak, 07.02.2020.

14:47

Izvor: Super žena

Pčeličina edicija
Foto: Promo

Podeli:

Ediciju Posebni prijatelji čine četiri slikovnice: Sanjin svet – deca i autizam, Porodica vilenjaka – deca i paraliza, Mali šahista – deca i nagluvost i Neobičan duet – deca i slabovidost. Osetljiva tema invaliditeta kod dece u ovim slikovnicama je obrađena kroz narativno tople, deci prilagođene i primerima iz stvarnosti inspirisane priče. Njihov edukativni značaj se prepoznaje u nameri autora da deci bez invaliditeta približi način života i teškoće sa kojima se suočavaju njihovi vršnjaci sa određenim medicinskim problemima. Razumevanje problema je u tom slučaju preduslov za realizaciju vaspitnog aspekta ovih slikovnica – razvijanje empatije prema ljudima sa invaliditetom. Psiholog Marina Pavlović ističe da se u svojoj praksi i svakodnevnim situacijama susreće sa mešanjem sažaljenja i empatije, odnosno nerazumevanjem razlike između ova dva pojma: „Sažaljenje nije empatičnost. Sažaljenje nije razumevanje, nije prihvatanje. U ovim slikovnicama mladi čitalac je u prilici da se identifikuje sa detetom sa invaliditetom, koji je i pored teških trenutaka heroj priče, jer pokazuje da postoje oblasti u kojima ono može biti i te kako dobro i uspešno.ˮ

Autor Goran Marković bira neobičan pripovedni model za svoje priče. Naime, narator svake pojedinačne priče je jedna životinja, koju dete sa invaliditetom ima za kućnog ljubimca. Međutim, te životinje nisu nasumično odabrane. Dete sa autizmom ima mačku, dete sa paralizom ponija, nagluvi mališan zeca, a slabovidi psa. Dakle, odabrane su upravo one životinje koje se koriste u sve popularnijoj terapiji uz pomoć životinja ili jednostavno imaju dokazano pozitivno dejstvo na razvoj i socijalizaciju dece. Prema tome, zanimljiv književni postupak iskorišćen je za propagiranje kod nas još uvek nove terapeutske prakse.

Pored saradnje na relaciji autor–ilustrator, na ovom kompleksnom i inovativnom projektu radio je čitav tim stručnjaka iz različitih oblasti: veterinar, psiholog, pedagog, oftamolog, fizijatar i otorinolaringolog. Njihova uloga recenzenata otklonila je moguća odstupanja od stručnih medicinskih znanja, a u književnu priču je ugradila primere iz prakse. U posebnom dodatku na kraju svake knjige, koji je pre svega namenjen roditeljima, učiteljima, nastavnicima, pedagozima i psiholozima, recenzenti su na sažet način prikazali svaki pojedinačni oblik invaliditeta i dali preporuku i pozitivnu ocenu prisustva životinje u okruženju deteta, bilo kao ljubimca ili terapeutske životinje uz obavezni nadzor stručnog lica.

"Кada su u pitanju osobe sa invaliditetom cilj naprednog društva je da im se omogući funkcionalan svakodnevni život, da mogu da uče, da imaju pristup resursima društva, da se razvijaju, ostvare svoje potencijale i kao pojedinci daju svoj doprinos razvoju društvaˮ, ističe psiholog Marina Pavlović. Edicija Posebni prijatelji, Gorana Markovića, okrenuta je budućnosti, edukaciji i vaspitanju mladih naraštaja koji će biti nosioci jednog boljeg i humanijeg društva bez neznanja, nerazumevanja, predrasuda i diskriminacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare