Uređenje doma

Da li domaćice u Srbiji zaista nemaju posao? VIDEO

Neko na domaćice gleda kao na žene koje ne rade ništa, a neko kao na one koje imaju puno radno vreme.

Utorak, 11.02.2020.

16:38

Izvor: Super žena

Da li domaćice u Srbiji zaista nemaju posao? VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Podeli:

Vera Orašanin iz Pančeva svako jutro ustaje u 9 ujutru. Najvažnije joj je kaže se posveti deci i mužu, pa se ne uvredi kada neko za nju kaže da je domaćica.

"Muž me grdi zbog čega ustajem tako rano. Volim da mesim, da dočekam decu i ispratim muža. Po meni domaćica treba da ispoštuje muža, da ga dočeka kako treba, a tako stižem i da se posvetim deci, da popričam s njima i da ih uputim na pravi put".

Dosta je onih koji smatraju da bi domaćice svoj rad trebalo da naplaćuju. Primera radi, satnica učiteljice staje oko 250 dinara, kuvarice je u proseku 350 dinara, spremačice - 400 dinara, vozača oko 300 dinara i medicinske sestre 250 dinara.

U istraživanju za emisiju "150 minuta" kažu da domaćice na svako ovo zanimanje potroše u proseku dva sata dnevno, a kada to pomnožimo sa satnicom 30 dana u mesecu dobijemo oko 70.000 dinara.

Danijela Buzurović, urednik i voditelj emisije Ekskluziv je jedna od onih koja ne osuđuje domaćice i smatra da je divna stvar ako su muž i žena u mogućnosti da ona ne radi, jer tako može da se posveti deci. Nažalost, malo je takvih.

"Najveći broj žena u Srbiji nema nikakvu pomoć i očekuje se od njih da rade od 9 do 5, da rade domaće zadatke, da srede celu kuću, jer ako to sve ne urade, njih ne smatraju dobrim domažicama".

Sa njom se slaže i Marija Dajić osnivač Obrni igru NLP centra.

"Biti domaćica je izbor. Ja kao žena treba da sam svesna prednosti i mana koje taj izbor nosi sa sobom. To znači da sam sve vreme u kući sa decom, a žena treba da odvoji i vreme za sebe, postavi granicu i stigne da se vidi sa priateljima", ističe Dajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.