Uređenje doma

Ne radite ništa instant! Ovako se pravilno odmrzavaju namirnice VIDEO

Da li je voće i povrće iz zamrzivača podjednako zdravo kao ono sveže sa pijace? O tome se vrlo često vodi polemika, a šta je istina?

Sreda, 19.02.2020.

12:48

Izvor: B92

Ne radite ništa instant! Ovako se pravilno odmrzavaju namirnice VIDEO
Foto: Depositphotos/IgorVetushko

Podeli:

Marija Stojković, nutricionista i dijetetičar potvrdila je za TV Prva da nema velike razlike između smrznutog voća i povrća i onog svežeg kupljenog na pijaci.

"Ukoliko su namirnice smrznute i odmrznute na pravi način, nema nekih velikih promena. Voće, povrće i neka peciva nema potreba da potpuno odmrzavate, već možete takve dalje da ih pripremate. Voće i povrće zamrzavanjem čak sačuva veliki broj vitamina i minerala", otkriva nutricionista.

Dakle, bez obzira na pretpostavke, namirnice ne gube na kvalitetu, osim ako ih odmrzavate nepravilno. Zato, kako kaže, treba voditi računa da prilikom zamrzavanja temperatura u zamrzivaču bude oko -18 stepeni, a u frižideru oko 4 i ispod 4 stepena.

"Vrlo je bitno pravilno odmrzavanje jer ako zamrznuto meso otapate na sobnoj temperaturi, dolazi do pojave toksičnih mikroorganizama u toj vodi, zato ga je najbolje odmrzavati u frižideru, a ne na radijatoru ili nekom drugom grejnom telu", ističe Stojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare