Deca smeju napolje, ali samo pod ovim uslovima VIDEO

Prvi prolećni dan je veliki izazov za našu decu i za odrasle, ali kako se ponašati u vreme pandemije?

Praktični saveti | Super žena |
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pedijatar Saša Milićević u razgovoru za TV Prvu kaže da boravak napolju ne može biti štetan pod uslovom da poštujemo onaj razmak od metar i po do dva među sobom i među decom, pogotovo jer toplota i UV zraci uništavaju ovaj i ostale viruse.

"Boravak u prirodi, kad bi bili koliko-toliko izolovani, je u redu. Dete se može izvesti u šetnju u krugu najbližih, ali nikako ne ići negde gde ima puno dece i treba izbegavati ljuljaške, klackalice i sva mesta na kojima virus može u većoj količini da se nalazi", upozorava dr Milićević.

Jedna od najvećih enigmi je zbog čega mlađi nemaju teže oblike obolevanja od koronavirusa.

"Sprovode se intenzivna istraživanja na ovom planu. Jedna od teorija kaže da postoji unakrsno dejstvo sa nekim vakcinama koje mi kao deca primamo. Osim toga, to ima veze sa dečjim imunitetom. Za sada znamo da deca mogu da budu prenosioci i zbog toga ih treba držati po strani, ne treba da budemo hrabri i puštamo decu polazeći od toga da deca nemaju veće komplikacije."

Doktor kaže da ne smemo da ljubimo decu, ni svoju, ni tuđu, da kad ih držimo za ruku, da ruka mora da nam bude čista, da uz sebe stalno imamo gel, maramice natopljene alkoholom, jer su bez njega neefikasne i da deci stalno treba brisati nosić i odmah tu maramicu baciti!

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu