Uređenje doma

Dete vam je palo, udarilo glavu? Ovo je najbolji način da mu pomognete

Bez obzira na socijalnu izolaciju i ređi boravak napolju, deca jednako mogu da se povrede i u kući. A kako su lekari masovno zauzeti pružanjem pomoći obolelima od kovida 19, treba da znate kako da pomognete svom detetu.

Četvrtak, 23.04.2020.

13:49

Izvor: Super žena

Dete vam je palo, udarilo glavu? Ovo je najbolji način da mu pomognete
Foto: depositphoto/EdZbarzhyvetsky

Podeli:

Pri prohodavanju deca se najčešće povređuju pri padanju na oštre predmete, tako što progutaju i zagrcnu se sitnim predmetima i igračkama, padaju sa kreveta, stolice ili šetalice.

Deca većeg uzrasta su radoznala i češće se povređuju zbog penjanja i padanja, otvaranja i konzumiranja dostupnih lekova i raznih preparata za čišćenje, kao i zbog uključivanja ringli i odvrtanja slavina sa vrelom vodom, kada dolazi do povreda i opekotina. Postoji u stanu još niz raznih zamki (najlonske kese, zavese, polomljene igračke…) koje mogu biti uzrok povreda kod dece, ali su ređe.

Da bi se povrede predupredile ili svele na minimum potrebno je misliti o tome blagovremeno i preduzeti mere da bi se dete zaštitilo. Pedijatar prim. dr Ruža Bajić dala je nekoliko saveta koji su u ovom smislu veoma značajni za roditelje i njihovu decu.

"Kao prvo, sve oštre ivice i uglove stolova i komoda zaštitite plastičnim štitnicima, podna obloga ne sme biti klizava, prostirke na podu treba da su zategnute i pričvršćene, postavite štitnike za vrata, fioke držite zaključane, igračke prilagodite uzrastu, krevetac udaljite od prozora, sve preparate (lekove, sredstva za čišćenje, kozmetiku, zapaljiva sredstva….) smestite u visoke zatvorene ormariće", kaže dr Bajić za portal B92.net.

Takođe napominje da decu ispod 10 godina ne ostavljate u kući ili stanu bez nadzora odraslih i da ih od malih nogu savetujete, shodno njihovom uzrastu, šta sve može da se dogodi ako su nepažljiva.

*ALT

Ukoliko dođe do povrede, budite smireni

Ukoliko se i pored svih preduzetih mera dete ipak povredi, treba da ostanete pribrani i da se usredsredite na dete i povredu, kako biste mu pomogli. Ukoliko dete padne iz krevetića, sa stočića za prepovijanje, stolice za hranjenje ili kreveta, roditelji treba da umire dete i da pozovu zdravstvenu ustanovu da pitaju za savet.

"Na osnovu informacija koje dobiju od roditelja kako se dete ponaša, medicinski stručnjak će dati savet da li da dođu odmah na pregled ili da samo prate dete.
Ako dete padne na polomljenu igračku ili na bilo koji način dođe do povrede kože sa krvarenjem, neophodno je da povređeno mesto pritisnu gazom, papirnom maramicom ili krpom koju imaju pri ruci da zaustave krvarenje, da umire dete, a onda pregledaju ranu. Ukoliko je rana veća od jednog centimetra i krvari, treba da ostave gazu na rani i fiksiraju je zavojem dok ne stignu do najbliže zdravstvene ustanove."

Kako dalje navodi dr Bajić, ukoliko je samo oguljena koža i krvarenje se zaustavi u roku od dva minuta, tada roditelj može da obriše okolinu rane alkoholom, a samu ranu ispere vodom ili troprocentnim hidrogenom, stavi sterilnu gazu i zavije. Narednih dana, ako se dete ne žali i ne bude crvenila oko rane, previjajte na drugi dan sve dok se ne sasuši rana i ne otpadne formirana krasta. U slučaju pojave crvenila i bola na povređenom mestu drugog dana neophodno je da se javite u zdravstvenu ustanovu.

Ukoliko se dete udari, a da nema oštećenje na koži, onda su instrukcije drugačije.

"Kad dete udari glavom o tup predmet i zadobije 'plavu čvorugu' i ako se brzo umiri i nema drugih tegoba, potrebno je da na udareno mesto stavite hladan oblog (led zavijen u mekan peškir) i držite 15 minuta."

Ako posle udarca, počnu vrtoglavice i povraćanje, mališana odmah odvedite kod dežurnog lekara.

S.Vasić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare