Uređenje doma

Deca se utapaju vrlo brzo i bez vike: Evo šta treba prvo da uradite ako dođe do toga

U dečjem uzrastu utapanje je najčešće posledica nepažnje. Najugroženuja su deca uzrasta do 5 godina.

Sreda, 29.04.2020.

14:58

Izvor: B92

Deca se utapaju vrlo brzo i bez vike: Evo šta treba prvo da uradite ako dođe do toga
Foto: depositphoto/FamVeldman

Podeli:

Već smo pisali o tome kako tokom izolacije postoje veće ili bar jednake šanse da se vaše dete povredi i da je zbog toga neophodno da budete više na oprezu, ali i da znate da mu pomognete. Ovog puta bavimo se utapanjima - da dobro ste pročitali, ona su moguća i u kućnim uslovima, i najugroženija su deca uzrasta do pet godina.

I ovog puta naša sagovornica je pedijatar dr Ruža Bajić, koja upozorava na to da su utapanja u dečjem uzrastu najčešće posledica nepažnje.

"Utapanje predstavlja prodor tečnosti u disajne puteve i kao posledica toga nastaje gušenje. Za decu mlađu od godinu dana dovoljan je nivo tečnosti i do nekoliko centimetara, što govori o opasnosti koja vreba i u kućnim uslovima."

Zbog ovoga je veoma važno da se roditelji pridržavaju osnovnih pravila predostrožnosti. Dr Bajić kaže da nikada ne ostavljate decu u napunjenoj kadi bez nadzora odraslih koji će biti posvećeni samo kupanju deteta. Vodu iz kade odmah po završetku kupanja prospite i nemojte da držite veće posude s vodom u kući.

Opasnosti spolja

"Tokom leta bazeni napunjeni vodom bi trebalo da budu ograđeni ukoliko se u dvorištu igraju deca do pet godina, kao i veće posude poput kofe, kade, buradi...
Ukoliko se nalazite s decom pored bazena, reke, jezera i mora, jako je važno da budno pratite kretanje deteta i bilo bi neophodno da deca dok se igraju u plićaku imaju na rukama mišiće koje bi ih u slučaju pada u vodu spasili od utapanja", preporučuje naša sagovornica.

Isto tako, ako se deca nalaze na nekom plovilu, kajaku, čamcu, pedolini... moraju uvek da budu opremljena sa prslucima za spasavanje koji su odgovarajuće veličine i zakopčani.

Foto: depositphoto/alebloshka

Prema njenim rečima, najvažnije od svega je da odrasla osoba koja je u pratnji deteta bude na dohvat ruke od deteta, jer se deca utapaju vrlo brzo i tiho, bez vike i poziva upomoć i mlataranja rukama, pošto se bore za vazduh i ne ispuštaju glas.

"Učite svoju decu tek posle četvrte-pete godine da plivaju, ali je najbolje da to poverite učiteljima plivanja. Međutim, i deca koja su naučila da plivaju do svojh osam godina ne treba da budu u vodi bez nadzora odraslih, jer ih može iznenaditi talas ili struje u reci, jezeru ili moru, to ih uplaši i mogu da potonu."

Reagujte brzo

Manje-više svi znate da, ukoliko i pored svih mera predostrožnosti dođe do utapanja, potrebno je dete brzo izvučete iz vode, a da ako je tu spasilac, da će on još u vodi početi sa pružanjem prve pomoći.

"Najvažnije pri spasavanju utopljenika je da mu priđete s leđa i da ga uhvatite za kosu ili ispod pazuha i što pre izvučete glavu iznad površine vode. Još pri izvlačenju deteta iz vode glasno pozovite upoomoć, pošto se na plažama i pored bazena najčešće nalaze spasioci ili druge stručne osobe koje mogu da pruže adekvatnu prvu pomoć do odlaska u najbližu zdravstvenu ustanovu."

Bilo bi dobro da roditelji koji sa malom decom borave pored vode nauče osnove pružanja prve pomoći kod utapanja, ali je najvažnije da odrasle osobe svu pažnju usmere na decu (bez telefona, bez čitanja knjige i novina i razgovora sa prijateljima) koja se igraju pored vode ili u vodi.

S. Vasić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.