Uređenje doma

Pločice, dušeci, šporet: Top 10 trikova za čišćenje kuće

Dobro je poznato da su proizvodi koji su namenjeni za čišćenje kuće obično više štetni nego korisni, ali je gotovo nemoguće da ih se u potpunosti oslobodimo. Zato uvek možemo da se poslužimo odličnim idejama i trikovima za čišćenje.

Subota, 19.09.2020.

12:20

Izvor: Prva, Crnobelo.rs

Pločice, dušeci, šporet: Top 10 trikova za čišćenje kuće
Foto: Deposit/diego_cervo

Podeli:

Pločice u kupatilu

Potrebni sastojci:
- ¼ šolje vodonik peroksida
- 1 kašika tečnog sapuna
- ½ šolje vode

Pomešajte sve sastojke i sunđerom smesu nanesite na pločice kako biste očistili prljavštinu. Ostavite preparat da deluje desetak minuta, a potom isperite vodom.

Dugmad na šporetu

Potrebni sastojci:
- Štapići za uši
- Stara četkica za zube
- Par kapi 10% rastvora amonijaka

Potopite štapiće za uši u rastvor i njima očistite svu dugmad, a potom četkicom za zube i vodom odstranite amonijak. Zapamtite da uvek koristite rukavice kako biste zaštitili kožu na rukama.

Filteri kuhinjskog aspiratora

Potrebni sastojci:
- ½ šolje sode bikarbone
- ½ šolje amonijaka

Sipajte vodu u veliki sud i polako dadajte sodu bikarbonu kašikom. Stavite filter u vodu. Masnoća i ostala nečistoća odmah će početi da se skidaju. Ako se prljavština ne skine sa filtera u potpunosti, pomešajte ½ šolje amonijaka i ½ šolje vode. Pre nego što počnete da čistite amonijakom, otvorite prozore kako ne biste udisali isti.

Dušeci

Potrebni sastojci:
- 235ml 3% rastvora vodonik peroksida
- 3 kašike sode bikarbone
- Kap tečnog sapuna

Napravite mešavinu neposredno pre čišćenja kako bi bila efikasnija. Rastvor sipajte u flašu sa prskalicom i nanesite je na fleke. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, a ostatke sode bikarbone pokupite pomoću usisivača.

*ALT

Rerna

Potrebni sastojci:
- Amonijak

Sipajte amonijak u mali sud, pa ga stavite u rernu da odstoji preko noći. Ostavite bar jedan prozor otvoren. Ne bi trebalo da se oseća miris iz rerne, ali uvek vodite računa da, kada koristite amonijak, u prostoriji bude otvoren prozor, a vaše ruke zaštićene.

Aparat za brzo grejanje vode

Potrebni sastojci:
- Sirće

Napunite aparat jednakom količinom vode i sirćeta i ostavite da provri. Potom još jednom očistite aparat.

Sudovi

Potrebni sastojci:
- Suv senf
- Soda bikarbona

Pomešajte 1/3 sode bikarbone i 2/3 suvog senfa i sa tom smesom operite sudove.

WC šolja

Potrebni sastojci:
- Sirće

Za čišćenje wc šolje najbolje je da upotrebite čisto sirće, koje ne samo da će odstraniti prljavštinu, već će i dezinfikovati šolju.

Kauči presvučeni štofom ili mikrofiberom

Potrebni sastojci:
- Sunđer
- Izopropil alkohol
- Četka
- Soda bikarbona

Sipajte izopropil alkohol na sunđer i sa njim trpljajte fleke. Četkom pokupite dlake sa kauča. Ako se iz kauča oseća neprijatan miris, stavite malo sode bikarbone, ostavite da odstoji, a potom usisajte.

Frižider

Potrebni sastojci:
- Soda bikarbona

Rastvorite dve kašike sode bikarbone u 1 litar vode i dobro očistite unutrašnjost frižidera, a potom obrišite čistom krpom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare