Uređenje doma

Za hladne dane: Zabavite mališane u svoja četiri zida

Roditelji mališana su zbog hladnijeg vremena i epidemije koronavirusa primorani da smišljaju razne aktivnosti koje sa decom mogu da obave unutar kuće.

Četvrtak, 15.10.2020.

13:43

Izvor: Super žena

Za hladne dane: Zabavite mališane u svoja četiri zida
Foto: Depositphotos, Yaruta

Podeli:

Osim redovne brige i nege za vaše najmlađe, važno je i osmisliti neke aktivnosti koje će ih zabaviti, ali i koje mogu pozitivno da utiču na njihov psihomotorni razvoj. Ovo su predlozi aktivnosti u kojima će uživati i roditelji i deca.

Plesni izazovi garantuju zabavu


Mališani često imaju najdražu pesmu koju su čuli u svom omiljenom crtanom filmu ili čak na nekoj reklami na TV-u. Provedite sa njima plesno poslepodne i uživajte u skakutanju. Pustite njihovu omiljenu pesmu i počnite da plešete.

Dete će vas rado imitirati, a možda i vi od njega naučite neki novi plesni pokret. Ova zabavna aktivnost idealna je zamena za skakutanje u parku koje će morati da se preskače zbog sve hladnijeg vremena.

Osim plesanja, možete da uživate i u pevanju. Nabavite mikrofon za dete i ohrabrite ga da peva. Deca često prve engleske reči nauče pevajući pesme iz svojih omiljenih crtaća, pa je ovo dobar način da kroz igru upoznate dete s nekim engleskim izrazima.

Igre prodavnice i doktora nikad neće zastareti

Dobre stare igre koje ste i vi verovatno igrali su igre doktora i prodavnice. Nabavite detetu blagajnu, isecite i napravite novac i kupite plastično voće i povrće ili uzmite namirnice koje imate u kuhinji.

Glumite da ste kupac koji dolazi u prodavnicu, a vaše neka bude prodavac. Oni obožavaju ovu igru, a dobra je stvar što dete u njoj uči i da broji, ali i stvara osećaj odgovornosti prema novcu.

Igre doktora i zubara takođe su popularne među mališanima, a pomažu da se kod deteta smanji strah od navedenih zanimanja. Nabavite detetu doktorski ili zubarski set i pravite se da ste njegov pacijent. Uživaće pregledajući vas, a igru možete dodatno oživeti tako što glumite da ste u bolovima i da vam traba pomoć što pre.

Igre sa kojima ne možete da pogrešite


Naši najmlađi uživaju u igrama koje uključuju balone. Ne čekajte samo rođendanske proslave za nabavku šarenih balona. Možete da ih ukrasite raznim oblicima ili likovima iz crtaća.

Zatim zaigrajte igru u kojoj balon, ili više njih, ne sme da padne na pod. Dobacujte se balonom i, naravno, sklonite sve stvari oko vas kako biste sprečili nezgode.

Igra vruće-hladno uvek je dobra ideja u kojoj uživaju jednako i mališani i njihovi roditelji. Sakrijte neku igračku u jednoj prostoriji u kući i navodite dete rečima "vruće" kada je blizu predmeta i "hladno" kada je daleko od njega. Ovo je igra koja će vam skratiti poslepodne za barem sat vremena.

Oživite vozni park

Ako vaše dete ima pravi mali vozni park koji stoji u nekoj kutiji sa igračkama ili u kutku sobe, vreme je da ga oživite. Deci često igračke mogu da dosade, zbog čega će vam kukati kako im je dosadno kod kuće ili će vam tražiti da kupite nove, ali budite kreativni.

Možete da kupite popularni tepih na kom su iscrtani put i saobraćajni znakovi, a sve popularniji su i setovi sa železničkom prugom ili pistom. Uz ove stvari dete će ponovo poželeti da iz kutije izvadi svoje stare autiće.

Čak i kupanje može da bude zabavno

U nedostatku šetnji i drugih aktivnosti na svežem vazduhu, važno je da sve kućne aktivnosti pretvorite u zabavu koja će razveseliti dete. Krenite od kupanja, sa kojim se brojni roditelji muče.

Naši najmlađi često negoduju pre kupke. Ponekad je razlog strah od vode, a ponekad im je to samo dosadna aktivnost i u tome ne žele da učestvuju. Obavezno nabavite i nežni šampon koji, ako dođe detetu u oči, neće izazvati neku negativnu reakciju. Važno je da se dete oseća sigurno, pa pripazite i na temperaturu kupke.

Vreme je za novogodišnje ukrase

Ako mislite da je prerano za izradu novogodišnjih i božićnih ukrasa, varate se. Za nešto starije mališane predlažemo izradu ukrasa kao jednu od poslepodnevnih aktivnosti. Nabavite papire u boji, flomastere, šljokice, žice, razne oblike od stiropora, makaze i lepak.

Na internetu možete da pronađete brojne ideje za izradu ukrasa koje ćete obožavati. Dok izrađujete ukrase, pustite i božićne pesme kako bi doživljaj bio potpuno čaroban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare