Uređenje doma

Za produženo šarenilo: Pet saveta uz koje će cveće u vazi duže trajati

Postoje mali trikovi koji će rezanom cveću produžiti životni vek.

Subota, 27.03.2021.

11:15

Izvor: B92

Za produženo šarenilo: Pet saveta uz koje će cveće u vazi duže trajati
Foto: Shutterstock/Julia Tsokur

Podeli:

Odstranite višak zelenila

Cveće će trajati duže ako sa dna stabljike odstranite zeleno lišće. Hranjive materije će ići direktno u cvet, voda će ostati duže bistra i tako pružiti vek trajanja. Takođe, ne zaboravite da odstranite uvelo lišće.

Osecite cveće pod uglom

Pažljivo odvojte svaku stabljiku, pa pod uglom od 45 stepeni isecite. Ovaj potez će sprečiti ulazak vazduha u biljku i omogućiti joj da bolje upije vodu iz vaze. Izbegavajte rezanje običnim makazama, već koristite vrtne.

Foto: Shutterstock/oceandream

Čista vaza

Cveće uvek stavite u čistu posudu ili vazu koju ste prethodno dobro oprali vrućom vodom i odgovarajućim deterdžentom. Nedostatak mikroorganizama u vodi sprečiće truljenje cveća. Da biste vodu održali čistom, dodajte i kap izbeljivača ili malo sode bikarbone.

Hladnoća

Odrezano cveće voli hladnoću, pa je poželjno da ga uronite u hladnu vodu. Trajnost cveća možete produžiti i ako poprskate malo laka za kosu sa donje strane cveta.

Ruže vole limun

Neki veruju da ćete produžiti trajnost rezanog cveća ako u njihovu vodu dodate aspirin ili alkohol. Ružama, na primer, pomažu gazirani napici sa dodatkom limuna i limete, pa bi uronjene u ovu slatku tečnost, mogle da ostanu sveže i do dve nedelje. Cvećari u vodu često dodaju kocku šećera i malo limunovog soka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare