Nove mere na svadbama? Dokaz o vakcinaciji, nema ljubljenja i grljenja, "podijum" odlazi u zaborav

Broj vakcinisanih građana, kao i epidemiološke mere doprineli su konačnom smanjenju broja zaraženih korona virusom, što ukazuje da bi organizacija svadbi i proslava mogle uskoro da počnu.

Praktični saveti | Blic |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako je Srbija još uvek pod "kovid" merama, uslovi koji su predhodno postavljeni za organizovanje slavlja skoro da su ispunjeni, a to je nedavno potvrdio i sam predsednik Vučić, rekavši da se nada da će već od juna meseca moći da se prave slavlja.

Kako će izgledati svadbeno slavlje za vakcinisane zvanice?

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba nedavno su istakli da će svadba uz sve običaje biti moguća samo za vakcinisane goste ili one koji donesu negativan test. Dr Predrag Kon je rekao tada da ni sam ne voli što će to reći ali da "svadbe moraju biti pod maskama ili će gosti morati da budu vakcinisani ili negativni".

"Zavisi od mladenaca i organizatora da li će tražiti vakcinu ili test, to je jedan deo priče. Ako su svi takvi onda ove dalje mere nisu neophodne. Ako ne, onda mora da se nose maske i nema grljenja", rekao je Kon.

Dr Kon da je rekao i da ćemo "već u maju doći u situaciju da će krenuti svadbe, pa i mature, to ne možete da zaustavite", rekao je Kon. Vakcinacija je apsolutno najznačajnija specifična mera koja direktno utiče na tok epidemije, kazao je.

Iako još uvek nije zvanično potvrđeno, prema nekim tvrdnjama postoji opcija da se slavlje odobri pod vedrim nebom, odnosno na otvorenom prostoru. Kako su iz hotela za organizaciju proslava rekli za "Blic" ovo još nije potvrđeno ali oni ipak trenutno rade na ispunjenju ovog uslova ukoliko ga nadležne službe usvoje.

Za sada nije poznato da li bi zvanice i ovom prilikom bile prinuđene da nose masku, i koliki razmak bi se ovom prilikom zahtevao, ali kažu da bi sigurno hotel ili restoran morao da ima baštu i da će biti određeno od koliko kvadratnih metara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Od obaveze nošenja maski mogu biti izuzeti samo pojedini muzički izvođači i to samo u trenutku izvođenja (pevači, izvođači na duvačkim instrumentima), ali tada se preporučuje postavljanje fizičke barijere (od pleksiglasa ili drugog materijala koji se lako čisti i dezinfikuje) između njih i ostatka grupe. Maska za lice mora dobro da prijanja na nos i usta.

"Svaki drugi način korišćenja zaštitne maske se smatra nepravilnim i neprihvatljivim i ovlašćeno osoblje ima obavezu da osobu opomene, a po potrebi, i udalji, ukoliko se ne odazove opomeni", stoji u preporuci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Opcija koja ostaje za slavlje pod merama prema rečima naših stručnjaka, neophodna je da bi se sprečilo širenje virusa, a evo kako bi izgledao protokol na ovoj zabavi.

1. Na samom ulasku u salu za proslavu meriće se temperatura svim gostima. Razmak između stolova za kojim inače može sedeti samo pet osoba, mora biti najmanje dva metra.

2. Distanca je predviđena i prilikom ulaska u salu za proslavu , koja će morati biti najmanje dva metra.

3. Ovakvim merama podijum za igru otišao bi u zaborav, jer svadbeno đuskanje kao i čestitanje mladencima uz poljupce i zagrljaj na sklopljenom braku neće biti dozvoljeno.

4. Ovom prilikom neće biti švedkog stola, već će se posluženje obezbediti za stolom.

5.Po starom dobrom običaju da svadba traje do ranih jutarnjih časova više neće biti moguća, jer će ovaj vid proslave biti vremenski ograničen.

6. Spiskovi sa imenima zvanica moraju se čuvati najamnje 30 dana od dana događaja.

7. Tokom slavlja biće angažovano osoblje koje će sprovoditi učesnike događaja do stolova ili mesta u kongresnoj sali kako bi se smanjile gužve i nepotrebno kretanje učesnika po celom prostoru.

Pravila koja mladenci moraju da ispune pre svadbe: Kako je dr Kon naveo mladenci će sami odlučiti da li žele da gosti pokažu potvrdu o vakcini ili negativan test, ili da nose maske.

U pozivu za skup/događaj, organizator treba da obavesti učesnike da istom ne prisustvuju, ukoliko ispolje kliničku sliku ili sumnju na zaraznu bolesti COVID-19 kod sebe, članova svoje porodice ili drugih osoba sa kojima su bili u kontaktu ili ukoliko raspolažu dokazom o pozitivnosti na prisustvo SARS-CoV-2 virusa, kao i članovi porodice i bliski kontakti;

Takođe, gosti na događaju su u obavezi da poštuju sve preventivne higijensko-epidemiološke mere definsane u preporuci, a o kojima će ih obavestiti mladenci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 7 sledeca idi na stranu