Nega sobnog cveća tokom toplih dana

Cveće za terasu mnogima je ovih dana u fokusu, ali ne smemo da izgubimo iz vida i sobne biljke i njegovu negu tokom leta.

Praktični saveti | Super žena |
Podeli
Foto: shutterstock/Amilao
Foto: shutterstock/Amilao

Nepravilna nega održavanja biljaka utiče na njen rast, a na kraju mogu skroz da uvenu. Ako primetite da biljka ne raste ili da listovi opadaju ili ne deluje životno, možda bi trebalo obratiti pažnju na sledeće stvari:

Nedovoljno hranljivih materija

Često grešimo kada previše ili uopšte ne zalivamo biljke. Tokom leta, biljke vole malo više vode i kada uhvatimo "ritam" u ovom segmentu nege, potrebno je obratiti pažnju i na zemlju i đubrivo. Zbog visokih temperatura, zemlja u saksijama "upadne" i tada bi trebalo dodati humusa ili zemlje. Koristite tečno đubrivo, uvek prema upustvu sa flašice. Ako je potrebno dodajte zemlju, zalivajte jednom nedeljno cveće (ne češće, jer previše vode može da mu nauid) i kad-kad poprskajte listove običnijom vodom.

Male saksije mogu da ugroze raste biljke


Koliko god bile simpatične, male saksije bi trebalo da odmah promenite kad vidite da je cveće počelo da raste, buja, a to se obično događa s prolećem i letom. Uz adekvatnu negu i novu, veću saksiju samo će nastaviti da se razvija.

Svetlost i tama

Neke biljke iako su u zatvorenom prostoru vole da su na svetlu i suncu. Tada treba biti oprezan, jer je tokom juna, jula i avgusta sunce najjače tokom godine. Sa druge strane, postoje i one koje se razvijaju u tamnijim soboma - dok anturium voli sunce, puzavica pilea ili zamija nisu ljubitelji svetlosti. Zato, kada kupujete cveće ili presađujete pelcer obavezno se raspitajte gde bi bilo najbolje staviti biljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 7 sledeca idi na stranu