Uređenje doma

Žuti listovi, mekana stabljika: Biljke signaliziraju da im je previše vode

Svaki put kad nabavite neku novu biljku, dobro se raspitajte što ta biljka voli - koliko svetlosti, kakvu zemlju, koliko često je treba zalivati i s kojom količinom vode.

Ponedeljak, 14.06.2021.

20:16

Izvor: Super žena

Žuti listovi, mekana stabljika: Biljke signaliziraju da im je previše vode
Foto: shutterstock/taranova oxana

Podeli:

Od paprati do fikusa, sobne biljke imaju različite potrebe za vodom. Sukulenti, vole suvu zemlju dok paprati žude za vodom. Previše ili malo vode može da dovede da biljka uvene, pa budite oprezni i pratite kako izgledaju jer, one će vam same 'reći' da nešto ne radite kako treba. Preterano zalivanje može da prouzrokuje truljenje korena, a kad je koen skroz uništen, tad biljci više nema spasa. Važno je reagovati na prve znakove upozorenja koje vam vaša biljka šalje. Postoje znakovi da biljkama dajete više vode nego je potrebno:.

1. Tlo je uvek mokro na dodir

Zemlja u kojoj je cveće na prvi pogled se učini suvom, ako gledate samo površinu. Međutim, ako stavite prst u tlo osetite da je iznutra vlažna, nema potrebe stavljati vodu jer biljka još nije potrošila svu vlagu od poslednjeg zalivanja. Takođe, imajte na umu da biljke bi tebalo da budu u saksijama koje imaju rupe na dnu kako bi višak vode mogao da izađe.

2. Listovi su žuti

Žuto lišće jedan je od glavnih znakova prekomernog zalivanja, ali listovi znaju da požute i ako biljka nema dovoljno vlage. I u ovom slučaju će vam test prstom otkriti pravu istinu - ukoliko je zemlja iznutra vlažna, tad su listovi žuti zbog previše vode, a ako je suva ispod površine, tad vaša biljka žudi za malo vode.

3. Stabljika je mekana

U tom slučaju svakako odmah prestanite sa zalivanjem jer je biljka na rubu truljenja. Mekana i pomalo gnjecava stabljika siguran je znak da joj više neće biti spasa ako nastavite da joj dajete vodu.

4. Tlo privlači insekte

Komarci i drugi insekti obožavaju vlažnu zemlju, pa ukoliko primetite da se motaju oko vaših biljaka, možda je vreme da smanjite doživljaje s vodom i zalivanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare