Uređenje doma

Danas je Ivanjdan: Veruje se da su trave danas naročito lekovite, a voda dobija posebnu moć

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 7. jula, obeležavaju Ivandan (Ivanjdan), praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja.

Sreda, 07.07.2021.

07:58

Izvor: B92

Danas je Ivanjdan: Veruje se da su trave danas naročito lekovite, a voda dobija posebnu moć
Foto: shutterstock/Dasha Kurinna

Podeli:

Današnji praznik zove se još i Igritelj, jer se veruje da sunce ovoga jutra igra na nebu. Naziva se i Biljober, jer su, veruje se, bilje i trave danas posebno lekovite.

Pletu se venci od ivanjskog cveća, i njima se kite staje, a uoči tog dana, čobani pale brezove lile (vatre), pa obilaze torove i ovce gde čuvaju stoku, a zatim se penju na visove i igraju igre oko vatri.

Pletenjem venaca se poručuje da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke (sredina leta), i da se tim vencima priroda ovenčava. Ti venci ujedno podsećaju i mlade da razmišljaju o svadbenim vencima.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Ivanjdan bratime i kume "po Bogu i svetome Jovanu" stoga što se Jovan Kristitelj, koji je rođen na današnji dan po starom računanju vremena, smatra uzorom karakternosti i poštenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare