Uređenje doma

Danas je Ognjena Marija: Zbog čega žene danas ne bi trebalo da rade

Sveta velikomučenica Marina, poznatija u narodu kao Ognjena Marija, u crkvenom kalendaru je obeležena crnim slovom, u narodu se strogo poštuje, naročito među ženama.

Petak, 30.07.2021.

08:04

Izvor: B92

Danas je Ognjena Marija: Zbog čega žene danas ne bi trebalo da rade
Foto: shutterstock/Bogdan Sonjachnyj

Podeli:

U tradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet. Prema narodnom verovanju, Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem, a grmljavina na ovaj dan tumači se kao "loš znak".

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.

Veruje se da se danas ne sme "ni konac u iglu udenuti", ali treba izbegavati i još neke, leti omiljene radnje, kao što je kupanje u velikim vodama - rekama, jezerima, bazenima.

Takođe prema narodnim verovanjima, devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

Danas, niko ne bi trebalo da radi, pogotovo žene, jer se smatra da nijedan posao ne može da donese sreću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.