Uređenje doma

Preobraženje Gospodnje: Zašto danas ne treba spavati, plakati i dan provesti u kafani

Danas je Preobraženje Gospodnje, jedan od osam velikih Hristovih praznika. Prema narodnom predanju, počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen.

Četvrtak, 19.08.2021.

09:30

Izvor: Super žena

Preobraženje Gospodnje: Zašto danas ne treba spavati, plakati i dan provesti u kafani
Foto. wikipedia

Podeli:

Preobraženje je posvećeno Hristovom preobraženju na gori Tavor, kada je najavljeno stradanje i slava sina božijeg. Praznik uvek pada u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza uvek posna, obogaćena ribom i vinom.

U crkvama, na kraju svetih liturgija, osveštava se grožđe. Brojni su hramovi posvećeni ovom prazniku, u mnogim mestima održavaju se vašari.

Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

Prema narodnom verovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko danas odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv.

Nije dobro ni da neko plače, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

Nekada se na današnji dan završavala i sezona kupanja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare