Uređenje doma

U šta sve verujemo za Novu godinu: Zašto ne treba ništa iznositi iz kuće 1. januara VIDEO

Da li od mesta gde ste postavili novogodišnju jelku, načina na koji ste ukrasili stan zavisi kakva će Vam biti godina? U šta sve verujemo, i da li je pogrešno podsmevati se ljudima koji se vode nekim starim pravilima kako bi im godina pa i život bili dobri? Zašto uvek planiram da novi list okrenemo od 1. januara i da li to daje rezultate?

Petak, 31.12.2021.

10:37

Izvor: Izvor: Prva

U šta sve verujemo za Novu godinu: Zašto ne treba ništa iznositi iz kuće 1. januara VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Podeli:

U emisiji "Jutro", gostovali su etnolog Jasna Jojić, feng šui stručnjak Sandra Drinčić, psihoterapeut Aleksandar Misojičić.

Kada kitimo jelku, stavimo u je obično u neki ugao stana. Šta o tome misli feng šui stručnjak Sandra Drinčić?
"Stavimo je u ugao da ne bi smetala. Gde ćemo da je postavimo, svejedno je. Namera je ta koja je bitna, namera rukovodi životom. Šta ćemo da stavimo, pa... sve što oko vidi to um stvara. Da li će da bude zvezda, jabuka - za nove planove, anđeo za dobre stvari, ptica - za dobre vesti. A za ljubav... baš sam imala sastanak sa jednim kardiologom", rekla je Sandra.

Objasnila je zašto ne treba da kupatilo bude u "srcu" doma:

"Kada imamo kupatilo u srcu doma, to srce tehnički ni fizički ne valja. Više kupatila u stanu - svako kupatilo je u drugoj kompasnoj direkciji, svaka kompasna direkcija, drugi aspekt života. Radila sam u jednoj vili koja ima 11 kupatila, zamislite tek to. U kupatilu se čisti naš organizam, prazni se aura", kaže.

Postoje verovanja da u ponoć treba da pravimo što više buke, da bi oterali zle duhove:

"Bitno je da čovek veruje u ove praznike, jer ako veruje želje će mu se ostvariti. Sve čega se setim, primenjujem. Koga prvo sretnem, prvog poljubim... Najinteresantniji mi je običaj koji važi skoro za sve praznike, a to je da ništa ne iznesem iz kuće. Veruje se da sa novim praznikom unosi se sreće... nikad ne znamo gde se sreća krije. Nisam baš pobornik da se prvog dana sve radi, treba misliti više o planovima", kaže etnolog.

Zašto prvog januara pravimo spiskove, rezolucije, želje, a već 10tog januara zaboravimo:

"POčetak ima svoju magiju i čovek umiruje svoju krivicu. Čovek kaže, evo do prvog januara mogu da pušim, pa onda prestajem... time je kupio vreme. Ne samo krivicu, već i doživljaj kontrole. Često su planovi trijumf nade nad iskustvom. Mi se nadamo da ćemo ispuniti mnoge želje, ali nam iskustvo ipak govori drugačije", kaže psihoterapeut Misojičić.

Ostatak priloga pogledajte u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare