Silikonski kalup ili vatrostalna posuda - u čemu je najbolje peći mafine, kolače, keksiće

Svaka domaćica ponekad ima dilemu u kom kalupu da peče kolač ili tortu. Još ako je to kolač za specijalnu ili svečanu priliku, naravno da želimo da sve ispadne savršeno. Postavlja se pitanje koji kalup odabrati od mnogih koji postoje na tržištu.

Praktični saveti | Stvar Ukusa |
Podeli
Foto: IriGri/ Shutterstock
Foto: IriGri/ Shutterstock

Pri odabiru ne treba voditi računa samo o materijalu kalupa, več i o tome koju temperaturu izdržava za vreme pečenja. Ovo su najčešći kalupi, a vi procenite koji vam odgovara za poslasticu koju želite da pripremite.

Silikonski kalup

Ovi kalupi su veoma jednostavni za održavanje. Kada ih perete nemojte da koristite agresivne preparate. To i nije neophodno, zato što se za njih ništa ne lepi. Premazivanje kalupa uljem je potrebno samo kada se upotrebljava po prvi put. Mogu da izdrže na temperaturi od -60 do 280°C. Zbog toga što je materijal od kog su napravljeni mekan i elastičan, kada pravite kolač ili drugi kolač u silikonskom kalupu, to omogućava da se lako vadi iz kalupa. Pogodan je za sve vrste kolača, a posebno mafine.

Teflonski kalup

Teflonski kalupi su pogodni za pravljenje različitih kolača i keksića. Dovoljno je samo da se namažu uljem pre nego što se stavi smesa kako bi se kolač lakše izvadio nakon pečenja. Kalupi napravljeni od teflona se veoma lako peru. Međutim, teflon ima i nedostatke. Najvažniji nedostatak je što se veoma brzo izgrebe i vremenom gubi svoja nelepljiva svojstva. Međutim, važniji nedostatak je što ovi kalupi ne smeju da se zagrevaju na više od 200 stepeni.Zato ih koristite samo za kolače i slatkiše koji ne iziskuju visoku temperaturu.

Vatrostalna posuda

Ova posuda je jedna od najpogodnijih za pravljenje voćnih kolača. Razlog je što se vatrostalne posude ravnomerno zagrevaju i tako se smanjuje opasnost da ovi deserti koji se sporije peku pregore spolja, a da iznutra ostanu nedopečeni. Ovi kalupi imaju još jednu prednost, i to je što zahvaljujući tome što su stakleni možete da posmatrate proces pečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 10 sledeca idi na stranu