Uređenje doma

Spremili ste ručak od namirnica iz zamrzivača: Da li takvu hranu smete ponovo da zamrzavate?

Postavlja se pitanje da li je, nakon toga, tu hranu pametno zamrznuti, jer u sebi sadrži sastojke koji su prethodno već proveli neko vreme u zamrzivaču, a nakon toga bili odleđeni.

Utorak, 25.01.2022.

10:00

Izvor: vijesti.me

Spremili ste ručak od namirnica iz zamrzivača: Da li takvu hranu smete ponovo da zamrzavate?
Foto: Ahanov Michael/Shutterstock

Podeli:

Ono što je važno da znate, a tiče se čuvanja hrane, jeste da ostatke jela, nakon što završite sa ručkom, treba da stavite u frižider u roku od dva sata, a da ih pojedete u roku od dva dana.

Takođe, važno je da temperaturu frižidera održavate na pet stepeni celzijusa, ili niže, kao i da redovno provetravate frižider kako bi bio higijenski ispravan i u dobrom radnom stanju.

Skoro sve od hrane može da se zamrzne, uključujući i jogurt, sir (osim mekog sira, jer proces zamrzavanja utiče na teksturu), mleko, ribu, jaja (čak i kuvana jaja). Hranu stavite u hermetički zatvorenu posudu, ili je dobro umotajte u kese za zamrzavanje, pre nego što je stavite u zamrzivač, inače će je hladan vazduh isušiti.

Banane zamrznite tako što ćete ih oljuštiti i umotatili ili staviti u hermetički zatvorenu posudu pre zamrzavanja. Sve sa visokim sadržajem vode, kao što su jagode i paradajz, biće mekano, ali je i dalje dobro za kuvanje.

Jaja se najbolje čuvaju u frižideru jer se drže na konstantnoj temperaturi, ali ih takođe možete i zamrznuti. Postoje dva načina za zamrzavanje jaja: razbijte jaje i odvojite žumanca od belanaca u zasebne plastične posude ili kese za hranu pre zamrzavanja. Možete i da razbijete jaja i umutite ih - poslužiće odlično za omlet i kajganu. Kuvano jaje možete bezbedno da čuvate u frižideru nekoliko dana. Kuvana jaja se takođe mogu zamrznuti.

Stavite datum i označite meso u zamrzivaču. Nakon odmrzavanja upotrebite ga u roku od 24 sata. Meso možete zamrznuti na duže vreme - i dalje će biti bezbedno za jelo, ali će se kvalitet pogoršati, pa je najbolje da ga pojedete u roku od 3 do 6 meseci. Ne brinite ako je duže zamrznuto - pokušajte da ga marinirate pre kuvanja da poboljšate teksturu ili koristite bilje i začine da dodate ukus.

Ponovno zamrzavanje mesa i ribe


Nikada nemojte ponovo zamrzavati sirovo meso (uključujući živinu) ili ribu koja je odmrznuta. Možete kuvati zamrznuto meso i ribu kada se odmrznu, a zatim ih ponovo zamrznuti.

Zamrznute sirove namirnice mogu se jednom odmrznuti i čuvati u frižideru do 24 sata. U tom roku ih treba skuvati li baciti.

Kada se odmrzne, spremljenu hranu treba podgrejati samo jednom, jer što više puta hladite i podgrevate hranu, to je veći rizik od trovanja. Kuvana hrana koja je zamrznuta i izvađena iz zamrzivača treba ponovo da se zagreje i pojede u roku od 24 sata od potpunog odmrzavanja. Da biste smanjili gubitak, podelite obrok na porcije, pre zamrzavanja, a zatim odmrznite samo ono što vam je potrebno.

Izbegavajte da stavljate otvorene limene konzerve u frižider, jer hrana u njima može da dobije "metalni" ukus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare