Uređenje doma

Kako ukloniti masne fleka s kuhinjskih krpa

Kako uništiti sve bakterije i nečistoće na njima i vratiti im belinu?

Subota, 29.01.2022.

10:07

Izvor: Glossy

Kako ukloniti masne fleka s kuhinjskih krpa
Foto: New Africa/Shutterstock

Podeli:

S obzirom na to koliko se često i lako prljaju, nije ni čudo što kuhinjske krpe polako gube bitku s papirnim ubrusima. To, međutim, ne mora da bude tako, jer postoje vrlo jednostavni načini da se rešite prljavštine i masnih fleka i da vaše krpe ponovo budu bele! U pitanju su trikovi koje su koristile naše bake i koje će bez sumnje pomoći onda kada pranje u veš-mašini ne daje rezultate.

Soda bikarbona

Stari dobri sastojak za — od lepote preko zdravlje do održavanja higijene domaćinstva — efikasan je i u čišćenju krpa. Dovoljno je da poprskate fleke s po jednom kašikom sode bikarbone, prelijete vodom, malo protrljate i ostavite da odstoji preko noći. Ako imate vremena i živaca, prokuvajte krpe u ovom rastvoru, a ako ne, samo ih ubacite u veš-mašinu.

Pranje u soli

U jednom dubljem lavoru pomešajte pet kašika soli i pet litara vode, dobro promešajte i ubacite krpe. Ostavite da odstoje preko noći, pa ih izvadite, procedite i operite na uobičajen način, na ruke ili u veš-mašini. Iznenadićete se rezultatom!

Pranje sirćem


Najpre operite krpe kao što inače činite, pa sipajte u jedan lavor vodu i sirće. Vode treba da bude oko duplo više nego sirćeta. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa dobro istrljajte fleku i ponovo operite na uobičajen način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare