Uštedite struju i ne palite klimu – ovako ćete uveče rashladiti sobu

Visoke dnevne temperature vazduha čine da se toplota nakupi unutar zidova našeg doma, gde poseban problem predstavljaju prostorije u kojima nemamo klima uređaje. Najčešće, upravo je reč o spavaćim sobama u kojima je nekada gotovo nemoguće spavati.

Praktični saveti | Novosti |
Podeli
Foto:Photographee.eu/Shutterstock
Foto:Photographee.eu/Shutterstock

Donosimo vam tri saveta kako da prirodno rashladite prostoriju.

Debele crne zavese

One su neophodne na prozorima spavaće sobe i valjalo bi da budu od baršuna ili lana, koji će vam spustiti temperaturu do pet stepeni. Držite ih tokom dana zatvorene, ali i tokom noći ako prozor gleda na ulična svetla. Ako već imate zavese koje ne biste menjali, nabavite zavese za zamračivanje. Ako imate roletne, spustite ih preko dana i zatvorite prozore. Tek uveče, kad zahladi i ako zahladi otvorite da prozračite prostor.

Lanena posteljina

Lan je izvrstan izbor posteljine za leto. Prozračan je i sprečiće znojenje kod ljudi koji i preko leta vole biti prekriveni. Puno je laganija od klasične pamučne posteljine.

Zamenite sijalice u sobi

Svetlo stvara toplinu i što imate jaču sijalicu to će se prostor više grejati. Zamenite sijalice onima sa manjim naponom i postići ćete manje zagrevanje prostorije, prirodniji izgled prostora i "topliju" svetlost. Takođe, punite mobilne telefone u dnevnom boravku ili kuhinji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu