Uređenje doma

Koristite previše deterdženta: Kako da smanjite troškove pranja i sušenja veša

Pranje odeće i sušenje mogu biti ekonomičniji. Odeću možete oprati i toplom umesto vrućom vodom. Deterdžent može da ukloni mrlje i na nižim temperaturama, posebno ako odeća nije veoma prljava. Ipak, ako perete donji veš, minimalna granica je 60 stepeni. Ako je veš vrlo prljav, takođe povisite temperaturu.

Nedelja, 23.10.2022.

12:52

Izvor: 24sata.hr

Koristite previše deterdženta: Kako da smanjite troškove pranja i sušenja veša
Foto: Rozhnovskaya Tanya/Shutterstock

Podeli:

Ne treba preterivati niti s deterdžentom. Jedna od najčešćih grešaka koju rade potrošači jeste korišćenje previše deterdženta, čime se opet baca deo novca. Ali krivica najčešće ide na proizvođače, koji sugerišu korišćenje dozera i čepova za doziranje. Nažalost, većina čepova namerno je oblikovana tako da trošite previše deterdženta. Najčešće je mera koja je iscrtana na tim čepovima dvostruko veća od potrebne doze. Ako koristite samo polovinu doze – deterdžent će vam trajati dvostruko duže.

Ono čega se uvek treba držati je da do kraja napunite bubanj veš mašine. Ona će trošiti približno istu količinu energije za jedno pranje, bilo unutra manje ili više odeće. Takođe, dobro je u perilici koristiti brzi ili produženi ciklus centrifuge. To će ukloniti više vlage nego klasična centrifuga, a time će se skratiti vreme sušenja.

Što se tiče sušenja, pokušajte što češće sušiti na vazduhu. Tako ćete uštedeti novac, a ako vam je baš hitno ili je vani ružno vreme, pripazite na određene stvari. Nemojte je previše napuniti jer će sušenje trajati duže. Takođe, nemojte ni staviti premalo rublja jer je neisplativo. Držite se preporučene kilaže koja je predviđena za vašu sušilicu.

A ako imate više veša, uključite naredno sušenje ubrzo nakon prvog, dok je sušilica još topla. Tako ćete iskoristiti toplotu od tog sušenja. Koristite loptice za sušenje. One će dobro rasporediti odeću i omogućiti da u nju prodre više vazduha, pa će sušenje biti kraće. Takođe, redovito čistite filtar na sušilici kako biste uklonili naslage koje mogu smanjiti cirkulaciju vazduha.

Kad kupujete mašinu za sušenje veša, izaberite onu koja ima senzor vlage, koji automatski isključuje mašinu kad se odeća osuši. To će uštedeti energiju ali i, gledano dugoročno, novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare