Uređenje doma

Požutela plastika izgledaće kao nova: Uz pomoć ovih sredstava izbelite stare utičnice, prekidače...

U domaćinstvu postoji veliki broj stvari koje su izrađene od plastike, a one koje su bele boje često veoma brzo poprime ružnu žućkastu nijansu .

Utorak, 17.01.2023.

15:18

Izvor: Glossy

Požutela plastika izgledaće kao nova: Uz pomoć ovih sredstava izbelite stare utičnice, prekidače...
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Ako i vas nerviraju požuteli okviri prozora, utičnice koje više nisu bele boje, daljinski upravljači koji su od stajanja promenili boju imamo super vesti za vas.

Uz pomoć jednostavnog trika svi ovi plastični komadi nameštaja ponovo će zasijati blistavo belom bojom.

Evo kako da im vratite sjaj bez mnogo muke i truda.

Pre nego što krenete u akciju čišćenja pripremite sledeće:

  • posudu koju ćete napuniti vodom
  • sredstva za pranje
  • meku tkaninu kojom ćete utrljavati sredstva na plastičnu površinu
  • suve peškire
  • četkice za zube i
  • gumene rukavice kojima ćete zaštititi svoju kožu


Kako skinuti žutilo s plastike različitim sredstvima?

Prvo s čim možete da pokušate da uklonite ružne fleke jeste svemoguća soda bikarbona. Umočite jedan kraj krpe u vodu, a zatim u sodu bikarbonu i laganim kružnim pokretima istrljajte površinu kojoj želite da vratite stari sjaj. Nakon minut, dva trljanja trebalo bi da se vide rezultati.

Takođe, sodu možete rastvoriti u malo vode i time pokušati da istrljate sve površine koje su zaprljane i koje su poprimile žutu boju.

Još jedna stvar koju možete koristiti za čišćenje žutila na prozorima i drugim plastikama je deterdžent za pranje sudova. Potrebno je staviti jednu malu čašu deterdženta u posudu ispunjenu s četiri litre vode. Umočite sunđer ili krpu u tu tečnost i lagano, više puta pređite preko površina koje želite da očistite.

Ako preferirate korištenje nekih od prirodnih preparata za skidanje žutila s plastike, može koristiti jabukovo sirće, koje ćete naneti direktno na površinu.

Takođe, u ovom poduhvatu dobro je koristiti i mešavinu sirćetne kiseline u kombinaciji s vodom. Rastvorite malo sirćeta u posudi sa vodom i tim rastvorom isprskajte površine koje želite da očistite.

Budite oprezni sa utikačima i prekidačima da voda ne uđe na mesta gde ima struje.

Iste metode čišćenja možete primeniti i na požutele pvc okvire vrata ili prozora, tostere, daljinske upravljače, klime i tome slično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare