Uređenje doma

Sunđer za pranje suđa nije najzagađeniji predmet u kući

Kada je reč o zastupljenosti bakterija u vašem domaćinstvu, obično se smatra da je toalet njihovo najveće žarište, međutim neka istraživanja su dokazala da se najviše bakterija nalazi u kuhinji i to na policama za začine.

Ponedeljak, 30.01.2023.

14:08

Izvor: klix.ba

Sunđer za pranje suđa nije najzagađeniji predmet u kući
Foto: Daniel Jedzura/Shutterstock

Podeli:

Iako se dugo vodila diskusija, koji predmeti u kući imaju najviše bakterija, nova istraživanja pokazala su da se situacija promenila. Sunđer za pranje suđa, aparat za kafu, daska za rezanje, kao i sudopera bili su samo neki predmeti u domaćinstvu za koje se verovalo da su izvor bakterija.

Razlog zašto je kuhinja puna bakterija je hrana. U hrani ima bakterija, a njeno dodirivanje može proširiti bakterije i na druge površine i potencijalno uzrokovati razne bolesti.

Studija koju je sprovela Agencija za hranu i lekove (FDA), objavljena u časopisu Journal of Food Protection u septembru 2022. godine, proučavala je koji su kuhinjski predmeti bili izloženi najvećoj unakrsnoj kontaminaciji kada su ljudi pripremali začinjene ćureće hamburgere i gotove salate.

Dok je većina površina bila pozitivna na bakterije i to u 10 do 20 odsto slučajeva, neverovatnih 48 odsto začina u teglicama, korišćenih tokom pripreme hamburgera, bilo je pozitivno na norovirus ( virus koji izaziva takozvani stomačni grip, veoma je zarazan i lako se prenosi)

Istraživanja su pokazala da su se daske za rezanje našle na drugom mestu kao najkontaminiranije površine, dok su poklopci za kante za smeće na trećem mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare