Pripremite muškatle za zimu: Uz jedan trik biće raskošne i sledeće godine

Većina domova u Srbiji ukrašena je muškatlama, predivnim cvetnicama koje možete sačuvati od mraza i niskih temperatura kako bi vam i narednog proleća raskošno cvetale.

Praktični saveti | krstarica |
Podeli
Foto: Rainbow008/Shutterstock
Foto: Rainbow008/Shutterstock

Muškatle su među omiljenim baštenskim cvećem, ukrašavaju mnoge balkone, lake su za održavanje, izdržljive i mesecima vam poklanjaju raskošne cvetove. Šta je potrebno da učinite da bi preživele zimu?

Pre prvih mrazeva trebalo bi ih orezati na oko 20 centimetara i ručno s njih skinuti uvele listove i cvetove. Saksije i žardinjere sa muškatlama sklonite u dobro osvetljenu prostoriju u kojoj temperatura neće prelaziti desetak stepeni.

Za dodatnu uštedu energije biljaka tokom jeseni i zime skidajte sa njih mlade izdanke, jer je i muškatlama potrebno nekoliko meseci da miruju i da prikupe snagu za novo cvetanje. Zalivajte ih jednom u dvadesetak dana, tek toliko da zemlja na površini ne bude sasvim suva.

Ukoliko živite u malom stanu i nemate dovoljno prostora da smestite sve posude sa muškatlama, poslužite se trikom koji koriste uzgajivači.

Odsecite vrhove bez cvetova i stavite ih u hormon za oživljavanje koji stimuliše razvoj žilica, a onda posadite reznice u jednu veću saksiju ili žardinjeru i smestite je blizu izvora svetlosti.

Na proleće presadite reznice u saksije i uživajte u bujnim cvetovima do jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 13 sledeca idi na stranu