Domaći namazi koje možete jesti bez griže savesti

Namazi koje ćete pripremati kod kuće zdraviji su od kupovnih, a osim što ćete obroke obogatiti vitaminima i mineralima, možete ih čuvati u frižideru nekoliko dana. Tako ćete uz malo potrošenog vremena za sebe i porodicu napraviti ukusnu i zdravu hranu.

Petak, 17.08.2018.

12:22

Izvor: tportal.hr

Domaći namazi koje možete jesti bez griže savesti

Podeli:

Neodoljivi namaz od sira

tri puta po 20 g kremastog sira
2 kašike mleka
2 kašike kisele pavlake
3/4 šoljice naseckanih oraha
1 šoljica naseckanog švajcarskog sira
10 g gorgonzole
1/2 šolje oraha za ukras
crvene i zelene kriške jabuke
sveže povrće duguljasto narezano ili krekeri

Priprema

U jednu posudu stavite 20 grama kremastog sira, mleko i pavlaku pa mutite dok ne dobijete glatku smesu. Na jedan plastični tanjur stavite veći komad providne folije i ravnomerno namažite smesu. Utisnite orahe unutra. Sada uzmite drugih 20 g kremastog sira i pomešajte ga sa gorgonzolom i švajcarskim sirom. Smesu stavite preko one prethodno napravljene s orasima, zatvorite providnom folijom i ostavite u frižideru preko noći. Pre serviranja preselite namaz u posudu, ukrasite orasima i pričekajte pola sata. Uz namaz možete poslužiti povrće ili krekere.

Pečeni beli luk na hlebu

6 do 8 glavica belog luka zavisi od veličine
kašika sveže majčine dušice
1/2 šoljice ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusovih. Odrežite vrh svake glavice belog luka, složite ih na foliju i stavite na lim za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i dodajte majčinu dušicu. Prema preporukama slavne Marte Stjuart, majčinu dušicu možete zameniti ruzmarinom. Prekrijte folijom do kraja i pecite sat vremena. Kad se pečeni beli luk malo ohladi samo ga istisnite iz ljuske i uživajte u bogatstvu ukusa. Lako ćete ga namazati na toplu krišku hleba.

Namaz od patlidžana

½ kg patlidžana
¼ šoljice sveže naseckanog peršuna
¼ šoljice grčkog jogurta
2 šoljice paste tahini sa susamom
1½ kašike limunovaog soka
1 kašika naseckanog češnjaka
½ kašike kima
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema
Zagrejte rernu na 200°C. Na lim stavite papir za pečenje i na njega patlidžane, pecite oko 45 minuta dok ne omekšaju. Nakon što ih izvadite iz rerne, uklonite im koru, a meso patlidžana stavite u blender zajedno sa peršunom, jogurtom, tahinijem, limunovim sokom, češnjakom i kimom. U smesu dodajte maslinovo ulje i poslužite sa hlebom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare