Hrskavi kolač s lešnikom - kranči

Deluje komplikovano, ali i vredno truda.

Četvrtak, 14.11.2019.

12:00

Izvor: B92

Hrskavi kolač s lešnikom - kranči
©2019 FOX Networks Group Bulgaria

Podeli:

Priprema

Prosejte zajedno mlevene lešnike, šećer u prahu i brašno.

Stavite belanca i so u činiju miksera. Dodajte šećer i mutite na visokoj brzini dok smeša ne formira čvrstu penu, oko 2 min.

Prenesite umućena belanca u veliku činiju, dodajte suve sastojke i pažljivo ih savijte u smešu.

Na papiru za pečenje olovkom nacrtajte točkove prečnika 8cm. Prenesite smešu u poslastičarsku kesu sa okruglim nastavkom i istisnite male diskove.

Pospite izlomljene lešnike na polovinu diskova (to će biti gornji delovi kolača), a onda šećerom u prahu jednom, a nakon 5 minuta - još jednom. Pecite na 160°C 5 minuta, a onda smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 15min, sve dok ne postane zlatno-braon.

Za krem od lešnika prvo pripremite praline-pastu. Napravite karamel od šećera. Kada karamel dobije bakarnu boju, ubacite lešnike u smešu i pažljivo mešajte. Prenesite na silikonsku podlogu.

Kada se smeša dobro ohladi, obradite je malo oklagijom, a onda ubacite u jak blender i meljite dok ne dobijete gustu, puterastu smešu.

Onda pripremite klasični poslastičarski krem. Zagrejte mleko s polovinom doze šećera i ekstraktom vanile i pre nego što proključa, sklonite s vatre. Umutite žumanca s preostalom količinom šećera, dodajte brašno, a najzad – gustin i mutite mutilicom, sve dok ne dobijete glatku smešu, bez grumuljica.

Dodajte otprilike trećinu toplog mleka, dobro razmutite. Preručite nazad u šerpu s mlekom i kuvajte je na srednjoj vatri. Mutite bez prekida. Čim osetite da je smeša postala gušća, sklonite je s vatre i mutite mutilicom još 30 sekundi dok ne postane gusta i potpuno homogena.

Sipajte krem na veliku tacnu, prekrijte providnom folijom i ostavite da se hladi.

U poslastičarski krem koji ste napravili, dodajte prvo 175g putera i mutite velikom brzinom. Dodajte u krem 160g praline-paste od lešnika i mutite još 2-3min. Ostavite da se dobro ohladi, barem 1 sat.

Sastavite kolač. Pažljivo odlepite papir s diskova krckavog biskvita. Stavite diskove koji nisu posuti lešnicima na ravnu podlogu. Iz poslastičarske kese istiskujte krem od lešnika po obodu diska.

U sredinu stavite džem od kajsija. Odozgo stavite disk posut lešnicima. Pospite šećerom u prahu.

©2019 FOX Networks Group Bulgaria

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare