Zapečene breskve sa slanim karamel sosom i majčinom dušicom

Breskve, karamel sos i kugla sladoleda. Kome treba više od toga?

Četvrtak, 14.11.2019.

15:07

Izvor: B92

Zapečene breskve sa slanim karamel sosom i majčinom dušicom
©2019 FOX Networks Group Bulgaria

Podeli:

Priprema

Na početku u čoperu pomešajte šećer sa ruzmarinom i majčinom dušicom, oko 30 sekundi.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Isecite breskve na pola. Istopite puter u teškom tiganju na srednjoj vatri. Isečenu stranu breskve pospite sa malo šećerne smese.

Poređajte breskve u tiganj tako da im isečena strana leži na dnu tiganja. Kuvajte tako bez pomeranja oko 4-5min, sve dok se breskve blago karamelizuju. Dodajte još malo šećera. Breskve će pustiti malo soka, koji će se zgusnuti kad ih prebacite u rernu.

Okrenite breskve na drugu stranu, pospite ih šećerom sa začinima i sa malo soli i prebacite tiganj u rernu. Pecite oko 10min, dok ne postanu mekše. Vreme pečenja zavisi od veličine bresaka i toga koliko su zrele.

Za karamel sos napravite karamel od šećera. Kuvajte dok istopljeni šećer ne dobije lepu bakarnu boju. Dodajte prvo puter i mešajte dok se ne istopi, a zatim iz nekoliko puta lagano dodajte pavlaku. Oslobodiće se velika količina pare, budite pažljivi.

Sve vreme dok dodajete puter i pavlaku mešajte da ne bi došlo do razdvajanja smese.

Sklonite karamel sa vatre i završite karamel sos time što ćete dodati vanilu i krupnu so, po ukusu. Servirajte breskve na tanjir, prelijte ih slanim karamel sosom i dodajte kuglu sladoleda ako želite.

*Pecite u rerni bez konvekcije

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare