Za ukusan porodični ručak: Grčka musaka FOTO

Lako spremite ručak za celu porodicu

Petak, 03.01.2020.

15:46

Izvor: B92

Za ukusan porodični ručak: Grčka musaka FOTO
Valentin Danevski ©24Kitchen

Podeli:

Priprema

Oljuštite i isecite krompir na male kockice. U šerpu sa vatrostalnim drškama sipajte 400ml ulja.

Stavite krompir unutra, treba da bude prekriven uljem. Ubacite krompir na oko 45-60 minuta u prethodno zagrejanu rernu na 100 stepeni i ukrčkajte, dok ne smekša.

Za nadev sitno iseckajte šargarepu, luk, tikvicu, patlidžan i paradajz. Sipajte 2-3 supene kašike ulja u šerpicu i dodajte povrće, zajedno s blago usitnjenim čenom belog luka.

Kuvajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte mlevno meso i krčkajte dok ne promeni boju, neprekidno ga razdvajajte uz pomoć drvene varjače. Dodajte pire od paradajza i promešajte.

Posolite, pobiberite belim biberom, dodajte origano, nanu i kim.

Za preliv, u šerpicu sipajte sveže mleko i dodajte kiselo mleko i ostavite na ringli.

Promešajte. Dodajte žumanca i energično mešajte. Posolite, pobiberite, dodajte mlevenu papriku, nanu i promešajte. Pre nego što provri, dodajte agar-agar.

Promešajte i ostavite mešavinu da se krčka 2-3 minuta. Sklonite sa vatre, dodajte sitno iseckani peršun, promešajte. Sipajte mešavinu u pleh, prethodno stavite providnu foliju. Stavite u frižider da se mešavina stegne. Nakon toga uz pomoć prstena isecite krugove /10cm/.

U činiji umutite mikserom belanca. Dodajte 0,5 kašičice mlevene paprike, 0,5 kašičice pirea od paradajza i nastavite da mutite. Dodajte 1 supenu kašiku gustina i mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

Sipajte u pleh prekriven papirom za pečenje i razvucite u tankom sloju. Pecite 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 140 stepeni.

Na dno tanjira stavite krug mešavine. Stavite prsten preko i polovinu napunite nadevom od povrća i mlevenim mesom. Preko poređajte ukrčkani krompir.

Sklonite prsten i na samom vrhu stavite komad zapečenih belanaca.

Ukrasite listićima peršuna.

Valentin Danevski ©24Kitchen

Valentin Danevski ©24Kitchen

Valentin Danevski ©24Kitchen

Valentin Danevski ©24Kitchen

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare