Slatka starinska pogača: Noću narasta, ujutru se peče

Pred vama je recept za jednu staru pogaču, koja se još zove i noćna pogača. Zašto naziv noćna pogača? Kad se pogača uvije u pletenicu i stavi u pleh, pokrije se i ostavi na hladno celu noć, a tek se ujutru peče.

Sreda, 22.01.2020.

10:00

Izvor: B92

Slatka starinska pogača: Noću narasta, ujutru se peče
Foto: Bakina kuhinja

Podeli:

Potrebno je:

450 grama brašna
100 ml mleka
2 jaja
15 grama kvasca
2 kašike šećera
korica limuna
1 vanilin šećer, suvo grožđe
2 kašike masti
so

Priprema:

Umutiti jaja kao za biskvit sa šećerom, dodati rastopljeni i nadošli kvasac. Dodati koricu limuna, vanilin šećer, brašno i so. Umesiti glatko mekše testo i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Za to vreme mast isprati u 4 hladne vode.

Naraslo testo podeliti na 3 dela: jednu malu lopticu za sredinu i dve veće jednake. Veće razviti tanko koliko god može. Premazati mašću i posuti suvim grožđem, uviti u rolat i rukama još malo razvući. I drugi tako .

Spojiti kraj jedne i druge u pletenicu. Ubaciti u podmazan pleh ili obložen pek papirom.

Najmanju lopticu takođe razviti, premazati i posuti suvim grožđem uviti sa suprotnih strana i preseći na sredini pa i nju isplesti i saviti u krug i staviti na sredinu.

Ostaviti na hladnom pokriveno po mogućstvu celu noć i sutra ujutru ispeći.

Možete da sačeakte 1 sat pa čim naraste da je pečete na 180 stepeni oko 45 minuta.

Napomena:
Pošto pogača sadrži šećer mora da se vodi računa da se pokrije na vreme pri pečenju jer brzo hvata, da ne bi izgorela pri vrhu.

Foto: Bakina kuhinja

Foto: Bakina kuhinja

Foto: Bakina kuhinja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare