Originalan recept za bosansko testo za pite

Bosanska kuhinja možda je najpoznatija po najukusnijim burecima i pitama, koje su i kod nas veoma popularne.

Nedelja, 26.01.2020.

10:00

Izvor: Stvar Ukusa

Originalan recept za bosansko testo za pite
Foto: depositphoto/ShmelevaNatalie

Podeli:

Ipak, da biste napravili pravu bosansku pitu, morate umesiti kore po pravom bosanskom receptu!

Napomena: Najvažnije kod pripreme kora jeste da se razvuku tako da budu gotovo prozirne i elastične, a to je posebno umeće koje se stiče praksom!

Sastojci za dve kore: 500 g glatkog brašna, dve kašičice soli, 300 ml vode, malo ulja.

Priprema: Brašno stavite u posudu, dodajte so i odmah dodajte svu vodu. Rukom sjedinite i mesite testo dok ne dobijete smesu bez imalo brašna i grudvica. Podelite na dve loptice i pustite neka testo odstoji 15 minuta, a nakon toga brašnom pospite sto preko kojeg ste prebacili čist pamučni stolnjak.

Lopticu testa oklagijom razvucite na debljinu malog prsta. U pleh za pečenje stavite kašiku ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko nje prelijte još jednu kašiku ulja i razmažite, a postupak ponovite i s drugom korom. Ostavite ih da odstoje 20 minuta ili malo duže, ali kraće se ne preporučuje.

Zatim ih izvadite na stolnjak, jer se tako neće lepiti. Prvo počnite da razvlačite koru od sredine obema rukama. Ne gurajte cele vrhove prstiju unutra nego radite lagano jagodicama.

Razvucite preko stola dok ne postanu tanke i gotovo prozirne. Krajeve otkinite pošto su malo deblji, poprskajte uljem i filujte nadevom po želji. Izdignite stolnjak i prebacite krajeve kore tako da dobije pravougaon oblik, a zatim izdignite stolnjak i pustite da se kora umota u valjak. Rukama je savijte u oblik potkovice, pa lagano prebacite u podmazan pleh. Ponovite postupak s drugom korom i pecite 15-20 minuta na 180 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare