Sutra je Mali Božić: Ovo su običaji koji se vezuju za dan Svetog Vasilija

Prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru je 14. januar, a Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Prema narodnom verovanju, žene tog dana treba da spreme vasilice.

Sreda, 13.01.2021.

11:50

Izvor: Stvar Ukusa

Sutra je Mali Božić: Ovo su običaji koji se vezuju za dan Svetog Vasilija
Foto: Vova Shevchuk/Shutterstock

Podeli:

Neki vasilicu čak, pune sirom kako bi godina bila bogata a drugi premazuju medom, da godina bude slatka i vesela. U nju se ne stavlja novčić.

U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način. Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.
Vasilice od lisnatog testa.

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 3 dl mleka
  • 250 g margarina
  • med za premazivanje.


Priprema:

Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin. Razvijte konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 stepeni Celzijusovih. Služite tople i prelivene medom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare