"Vrati se kući u dogovoreno vreme"

Pre nego što počnete da "držite bukvicu" vašem adolescentu, imajte na umu da on verovatno želi da se vrati na vreme, ali mu nije lako da kaže pred drugovima "umoran sam, idem kući, grdiće me mama".

Ponedeljak, 22.06.2015.

15:00

Izvor: Novosti

Default images
Thinkstock

Podeli:

Tinejdžeri vole da testiraju granice i odlažu vreme povratka kući kada su sa društvom. Zato je važno da postavite granice i dogovorite se precizno o vremenu kada bi trebalo da budu kući radnim danima, a kada vikendom i tokom raspusta.

Pre nego što počnete da "držite bukvicu" vašem adolescentu, imajte na umu da on verovatno želi da se vrati na vreme i legne u krevet, ali mu nije lako da kaže pred drugovima i drugaricama "umoran sam, idem kući, grdiće me mama", ako svi njegovi prijatelji žele da ostanu. Zato ga naučite da im kaže: "ako ne dođem na vreme, neću sutra moći da izađem".

Očekujte da će se tinejdžer buniti i gunđati, govoriti roditeljima da su "tirani i da žive u prošlom veku", ali takvi su adolescenti. Kada se malo smiri, zajedno se dogovorite koje je prikladno vreme za dolazak kući i naglasite da to radite samo zato što volite svoje dete i brinete za njegovu bezbednost, a ne jer želite da ga kontrolišete i uništavate mu život. Takođe naglasite da može da dobije ustupke ako ih zasluži dolascima na vreme, pa se u specijalnim prilikama rok može produžiti za pola sata, sat. Takođe, zahtevajte od deteta da uvek kaže gde ide, za svaki slučaj. Ako se dogodi da zakasni, nemojte ga odmah drastično kazniti, jer će to podstaći želju za pobunom, pa da se iskrade iz kuće, prespava kod drugara...

Čekajte ga budni, na vratima, jer će ga peći savest zbog kašnjenja i neće moći da vas slaže kad je došao kući. Recite vašem tinejdžeru da ste razočarani jer ste očekivali da drži reč i poštuje dogovor. Pošto to nije uradio, da ne očekuje da ćete vi ispoštovati dogovore poput kupovine novih patika, telefona, pravljenja omiljene torte...

izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare