Dobro pazite: Decu najviše privlače ovakvi sajtovi

Evo gde sve deca svraćaju kada su na Internetu.

Nedelja, 19.06.2016.

13:57

Izvor: mondo.rs

Dobro pazite: Decu najviše privlače ovakvi sajtovi
Thinkstock

Podeli:

Najnoviji izveštaj ukazuje na to da deca širom sveta najviše vremena provode koristeći onlajn kanale komunikacije kao što su društvene mreže, mejlovi, čet programi, što čini 67 odsto njihovih aktivnosti. Gejming portali (11 odsto) i veb stranice koje sadrže informacije o alkoholu, narkoticima i duvanu (9 odsto) nalaze se na drugom i trećem mestu. Takođe, primećena je značajna razlika u interesovanjima kod dece iz različitih zemalja.

Ovaj izveštaj, koji obuhvata period od 12 meseci, prikazuje statističke podatke sa bezbednosnih rešenja kompanije Kaspersky Lab za PC i Mac računare, na kojima je bila uključena opcija za roditeljsku kontrolu, i predstavlja informacije o posetama ili pokušajima poseta veb stranicama sa potencijalno štetnim sadržajem koji obuhvata jednu od 14 kategorija.

Statistički podaci ukazuju na to da su deca tokom trajanja ovog izveštaja smanjila posetu komunikacionim medijima i veb stranicama sa sadržajem za odrasle. Ovaj trend može biti objašnjen podatkom da deca uglavnom prebacuju ove „osetljive“ aktivnosti na mobilne uređaje, koji nisu bili obuhvaćeni izveštajem.

Kategorija „internet kanali komunikacije” bila je najpopularnija u Meksiku (86 odsto), Rusiji, Brazilu i Italiji (sve zemlje nešto iznad 70 odsto). Tokom ovog perioda, najmanje „komunikativna“ bila su deca u Kini (30 odsto), Nemačkoj (31 odsto) i Velikoj Britaniji (32 odsto). Interesantno je da je u zemljama gde je ova kategorija bila najmanje popularna, velika popularnost primećena u kategoriji „video igre“. Deca u Velikoj Britaniji (28 odsto), Nemačkoj (26 odsto) i Australiji (21 odsto) najčešće su igrala igre na internetu, dok su deca iz Meksika (4 odsto), Italije (6 odsto) i Japana (7 odsto) činili to znatno ređe.

Kada je u pitanju gledanje video klipova, slušanje muzike i preuzimanje softvera, deca u Japanu su očigledni lideri (12 odsto njih koji su imali uključenu opciju za roditeljsku kontrolu). Takođe je veća verovatnoća da će oni kupovati onlajn (17 odsto), kao što je to slučaj sa tinejdžerima u Kini (20 odsto). Kategorija „alkohol, duvan i narkotici” zabeležila je najviše notifikacija u Nemačkoj (23 odsto) i Velikoj Britaniji (25 odsto). S druge starne, sadržaj za odrasle najviše je privukao pažnju među decom u Kini (23 odsto) i Japanu (5 odsto). Ova tema najmanje je interesovala decu u Velikoj Britaniji i SAD (u obe zemlje ispod 1 odsto).

„Popularnost određenih tipova veb stranica među decom u različitim zemljama može se dovesti u vezu sa kulturološkim običajima i ekonomskim situacijama u tim zemalja. Primećujemo da se deca u sve većoj meri samostalna na internetu: biraju koju muziku će slušati, koje filmove i crtaće će gledati, kao i koje softvere će instalirati. Ova nezavisnost je odlična stvar, ali na internetu, kao i u pravom životu, neophodno je da naučimo mlade kako da se ponašaju mudro, bezbedno i odgovorno. Mi u kompaniji Kaspersky Lab smatramo da u cilju sprečavanja neprijatnih susreta sa štetnim sadržajem, roditelju moraju da koriste sveobuhvatna bezbednosna rešenja, kao i da svakodnevno komuniciraju sa decom. Konverzacijom edukujemo mlade korisnike o onlajn pretnjama i pomažemo im da izgrade zdrave odnose sa članovima porodice, dok bezbednosna rešenja pružaju osnovu za ovakve razgovore i kreiraju bezbedno okruženje za celu porodicu”, izjavila je Ana Larkina (Anna Larkina), viši analitičar veb sadržaja u kompaniji Kaspersky Lab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare