Ovo je najveća greška u roditeljstvu koju mnogi čine nesvesno

Svaki roditelj smatra da je u njegovo vreme bilo bolje, pa tako pokušava da pravila i navike iz svog odrastanja prenosi na decu. Osim toga, mnogi roditelji žele da njihova deca budu uspešnija od njih, pa su tako i očekivanja prevelika.

Roditeljstvo | Tara Tomović |
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Mnogi roditelji pokušavaju da nekritično, po principu “copy/paste“ primene pravila svojih roditelja u vaspitanju svoje dece. Iako mnogi nisu svesni toga, ali priče koje počinju sa “U moje vreme...“, “E, da sam ja to rekla svojim roditeljima“, itd., su velika greška, te takav metod uopšte nije primenljiva na današnjim generacijama.

“Vremena su se promenila, današnja deca žive bitno drugačije nego što su to činile ranije generacije. Uzori, uticaji i modeli o tome šta i kako treba da dolaze pre iz okruženja ili medija, nego iz porodice. To naravno ne znači da je porodica bez uticaja i da bi roditelj trebalo da digne ruke od deteta, ali poziva roditelja da u saradnji sa detetom pronađe način i model kako da ono što je njemu/njoj poznato prilagodi potreba deteta i savremenog trenutka“, objašnjava psiholog i porodični terapeut Radmila Vulić-Bojović za "Super ženu“.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Shodno tome, mnogi roditelji nesvesno srljaju u greške u roditeljstvu i tako upadaju u konflikte sa decom ili ih karakterišu neposlušnima. Stvar je u tome što pod pritiskom modernog doba očekivanja i od dece postaju veća, pa im tako ne ostavljaju previše prostora za slobodu i lične izbore. Takozvano, „helikopter roditeljstvo“ u kojem roditelj očekuje da dete posle škole ide na vanškolske aktivnosti, bude stalno aktivno i preokupirano poboljšenjem samoga sebe često se u kasnijem periodu može obiti o glavu.

“Greška nastaje kada je roditelj previše investiran u dečiji život, najčešće zapostavljajući svoj i konstantno nadgleda, monitoriše, kontroliše i određuje šta će dete i u kom trenutku raditi“, nastavlja Radmila i dodaje da se tu pre svega misli da gomilu obaveza i vanškolskih aktivnosti koje su bitne roditelju, ali ne nužno i detetu – “Pre ili kasnije dete počinje da izbegava i beži, a tada nastaju pravi problemi“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 11 sledeca idi na stranu