Trend u roditeljstvu koji će mnoge šokirati: Drugi u njemu ne vide ništa loše, a vi?

Mame i tate širom sveta čiji mališani nikako ne uspevaju da prespavaju noć sve češće se odlučuju za neobičnu vrstu pomoći. U pitanju su treneri za obuku za spavanje. Pedijatri sa Američke Akademije, organizacije koja daje zvanične preporuke za zdravlje dece, slaže se samo sa nekim, ali ne sa svim metodama koje upotrebljavaju ovi popularni "treneri".

Roditeljstvo | Super žena |
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U svetu su "treneri za spavanje" stvorili pravu malu industriju, a taj trend za sada zaobilazi Srbiju. Domaćim roditeljima dostupna je literatura i saveti, a evo o čemu se zapravo radi.

Ko su "treneri za spavanje"?

Kim Šaf je profesionalni "trener za spavanje" koju neispavani roditelji mogu da unajme da nauči njihovu decu da sama zaspe i prespavaju noć. Kim živi i radi u Čikagu, a sa klijentima komunicira preko mejla, video poziva, telefonski i, naravno, lično, tako što odlazi na adrese porodica i kod njih provede noć.

Kim kaže kako ona nije jedina u ovom poslu i kako konkurencija svakodnevno raste.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Treninzi za uspavljivanje nekada traju dva dana, nekada duže. Svako dete ima svoj individualni program, pristup, a roditelji su potpuno isključeni. Pred spavanje izbegavajte kontakt očima sa detetom, okupajte dete u toploj kupki, a iz kreveca izbacite igračke- ovo su samo neke smernice za lakše uspavljivanje bebe.

Šta "treneri za spavanje" u stvari rade?

Osnovna ideja je da beba nauči sama da zaspi, a da majka ne mora da je ljulja na rukama, ili da tata da je vozi u autu oko zgrade.

"Bebe koje same zaspe, bez "asistencije" i kasnije u toku noći, ukoliko se probude, uspevaju da se same uspavaju", kaže Natali Nevara.

Natali Nevara takođe profesionalno uspavljuje decu na Menhetnu. Ona je odlučila da počne da se bavi ovim poslom nakon što je i sama iskusila postporođajnu depresiju i anksioznost zbog neispavanosti.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 101 sledeca idi na stranu