Da li je moguće: Kako da svom detetu uvek budete dobri?

Na svakom ćošku možete čuti da "nije bilo tako ranije", da "su se stvari promenile", "ni deca nisu kao što su bila"…. Kada je detetu potrebna pomoć pri odrastanju, a stari "principi i metode" više ne važe, kako da kao roditelji reagujete?

Roditeljstvo | Mariota Vlaisavljević |
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Udruženje "Roditeljstvo novog doba" organizuje, po drugi put, festival posvećen roditeljstvu. Pod nazivom "Put ka svesnom roditeljstvu". Festival koji će biti održan 1. i 2. aprila okupiće brojne predavače među kojima će biti Bruno Šimleša, Irena Orlović, Tatjana Kuljača, Ivana Muškinja, Žarko Trebješanin, Jasminka Petrović, Iva Eraković.

Osnovni moto Festivala je želja da se roditeljima što više olakša uloga roditelja i da nauče da u njemu uživaju.

"Svako vreme ima svoje breme", narodna izreka koja objašnjava koliko je teško napraviti neke prelaze u životu. Tako svaka promena zahteva prilagođavanje, a kada je u pitanju roditeljstvo s- ve je dosta kompleksnije.

"Toliko se govori o o dečjim pravima. Podrazumeva se da ćete pokušavati da ih poštujete i svom detetu omogućite. Ali zar ne mislite da bi bilo fer da iza svakog dečjeg prava stoji i poneka obaveza? I zašto se nikada ne govori o pravima roditelja? Upravo postavljanje pitanja, osvešćivanja ličnih i društvenih zabluda, uspostavljanje novih obrazaca razumevanja i sebe i dece na nov, kvalitativno drugačiji način, lični razvoj kao osnova za razumevanje i podsticanje razvoja deteta… osnove su programa 'Svesno roditeljstvo'", kaže za portal "Super žena" psiholog i pedagog Jelena Holcer, koja će otvoriti festival "Roditeljstvo novog doba", koji je ovog puta posvećen upravo savremenim metodama roditeljstva.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naša sagovornica kaže i da deca danas nisu ista kao deca juče.

"Brže misle, radoznalija su, otvorenija, traže drugačiju vrstu pažnje, ne zadovoljavaju se formalnim autoritetima, a njihovo poverenje mora da se zasluži. To su deca novog doba. Ni roditelji danas nisu isti kao roditelji juče. Današnji su zabrinutiji, pod većim stresom, uplašeniji, sa manjkom vremena, a viškom obaveza. Svemu tome se treba prilagoditi", kaže Jelena Holcer.

Ona savetuje promenu pristupa, usmerenu pažnju i dosta razgovora sa decom. Takođe, kaže i da, iako se od roditelja uvek očekuje da o svom detetu sve znaju, da čak predviđaju, da nikada nisu umorni, besni, nesigurni, iskreno, treba da promene kriterijume i očekivanja.

"Iskreno, da li je tako nešto moguće? Iskreno, nije", poručuje naša sagovornica.

Saznajte sve o ranom razvoju:

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 101 sledeca idi na stranu