"Super žena" i B92 poklanjaju roman

Portal "Super žena" i B92 poklanjaju dve knjige, dva romana za decu. Nagradu će osvojiti najbrži. Potrebno je da pošaljete ime, prezime, adresu i broj telefona na mejl superzena@b92.net i osvojićete knjigu. Ovog puta poklanjamo roman za decu "Čuvari krune cara Dušana", autora Branka Miloradovića, a u izdanju Izdavačke kuće "Pčelica".

Ponedeljak, 15.01.2018.

12:03

Izvor: PR

Foto: Promo

Podeli:

Popularnost tematike srednjeg veka kao i interesovanje za zvaničnu istoriju ovog perioda, ali i one skrivene priče na granici legendarnog sve više su inspiracija i materijal savremenih romana za odrasle. Pohvalan primer ovakve književne prakse u oblasti književnosti za decu je roman "Čuvari krune cara Dušana", autora Branka Miloradovića, a u izdanju Izdavačke kuće "Pčelica". Miloradović uspešno kombinuje legendarnu priču o kruni cara Dušana, koja je pred samu propast srpske srednjovekovne države sakrivena u jednoj pećini na planini Sokolici, i savremenu avanturističku priču o dečaku Ogiju i njegovom ocu arheologu. U njima dvojici, kao glavnim likovima romana, odnos dečačke zapitanosti i radoznalosti, s jedne strane, i naučne zrelosti i znanja, s druge strane, predstavlja upravo onaj odnos koji pokreće na avanturu i istraživanje. Njihova potraga počinje neobičnim otkrićem u manastiru Manasiji, zadužbini slavnog despota Stefana Lazarevića, a zatim vodi preko svih onih bitnih mesta srpskog srednjovekovlja do planine Sokolice, a zatim i misterioznog Rtnja. Njihova otkrića motivisana su ličnim inicijativama, a putokaz za njih dat je u vidu zagonetki, koje otac i sin zajednički rešavaju. Ovaj roman, u maniru najboljih romana epske fantastike i avanture za decu, donosi jednu uzbudljivu priču zaboravljene legende, koja se očuvala u usmenom kazivanju po zabačenim selima Srbije. Na taj način Miloradović mališanima, pored zvanične istorijske istine, nudi i drugi odnos prema svetu, vrednostima, dobru i zlu, vlasti i znanju koji je sačuvan upravo u narodnom kazivanju. Maštovitost legende opčinjava, navodi čitaoca da uroni u svet ovog romana i iz njega izađe bogatiji za doživljaj nestvarnog i magičnog. Roman "Čuvari krune cara Dušana" idealan je izbor mališana za čitanje na zimskom raspustu, posebno kao alternativa pasivnim, neinspirativnim i neproduktivnim zabavama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare